Το BBC εκπέμπει στα ελληνικά!

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1939, το BBC μεταδίδει το πρώτο δελτίο ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα. «Εδώ Λονδίνο» έλεγε η φωνή που ακούστηκε για πρώτη φορά στα βραχέα, στα ελληνικά, από το Λονδίνο, στα τέλη του Σεπτεμβρίου 1939, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το BBC εκπέμπει στα ελληνικά!

Ήταν η ελληνική υπηρεσία του BBC, της οποίας η πορεία συμπορεύθηκε με την Ιστορία της χώρας μας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2005, οπότε καταργήθηκε. Καθώς η Διεθνής Υπηρεσία του BBC χρηματοδοτείται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η λειτουργία των επιμέρους τμημάτων (σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου) συνυφαίνεται με τις πολιτικές και άλλες εξελίξεις. Το 2005, λοιπόν, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε ότι η ακροαματικότητα, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, πλέον, στο πολιτικό τοπίο και η ελευθερία των ΜΜΕ εντός της Ελλάδας δεν δικαιολογούσαν συνέχιση της λειτουργίας της.

Στη διάρκεια της Κατοχής η ακρόαση της ελληνικής υπηρεσίας του BBC ήταν αξιόποινη πράξη.

Υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με μοναδική κατηγορία ότι άκουγαν την ελληνική υπηρεσία του BBC. Για το ίδιο το BBC η πρόκληση ήταν αν θα μεταδίδονται μόνον οι νίκες των συμμάχων, ώστε να ενισχύεται το ηθικό των στρατιωτών, ή αν θα μεταδίδονται και οι νίκες των κατοχικών δυνάμεων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.

Τελικά επικράτησε η ακρογωνιαία αρχή του BBC για αντικειμενική και αδέσμευτη ενημέρωση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 η ακροαματικότητα της υπηρεσίας ήταν χαμηλή, καθώς δεν υπήρχε κάποια σοβαρή πολιτική κρίση. Οι συνθήκες άλλαξαν αίφνης με την επιβολή της δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967. Στα γραφεία της ελληνικής υπηρεσίας έγιναν την περίοδο εκείνη ιστορικές συσκέψεις. Κύριο ζήτημα ήταν πώς θα τηρηθεί η αρχή της αντικειμενικότητας, χωρίς οι εκπομπές να πάρουν επιθετικό χαρακτήρα κατά της χούντας ή πολύ ευνοϊκό υπέρ της αντίστασης.

Επικράτησε η άποψη ότι η αντικειμενικότητα είναι μεν απαραβίαστη, όμως όταν πρόκειται για καθεστώτα που καταργούν τις στοιχειώδεις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, τότε δεν μπορεί σαφώς να δοθεί η εντύπωση ότι το BBC επαινεί ή δικαιολογεί αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες ενέργειες. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα ΜΜΕ απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα.

ME MIA MATIA...
1893: Ο Πορτογάλος έμπορος κρασιών Αντόνιο Ντ’ Αλμέιδα ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο.
1974: Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
1979: Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 85-75.
1990: Ο Ιρλανδός Μάρτιν Ντόνελι τραυματίζεται σοβαρά όταν η Λότους Λαμποργκίνι που οδηγεί ξεφεύγει από την πορεία της στα δοκιμαστικά στην πίστα Χερέθ της Ισπανίας και χτυπάει με σφοδρότητα στον τοίχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να διαλυθεί και ο οδηγός να πεταχτεί στο οδόστρωμα.
1994: Από βύθιση του υπερωκεάνιου «Εσθονία», λόγω εισόδου νερού από την μπουκαπόρτα, πνίγονται στη Βαλτική 852 άτομα.
1996: Ο Αρσέν Βενγκέρ αναλαμβάνει προπονητής στην Άρσεναλ.
2000: Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με χρόνο 20.09. Η Ελλάδα είχε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στον στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.
2008: Ατύχημα στο γκραν πρι της Σιγκαπούρης. Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι ήταν προσχεδιασμένο (Σκάνδαλο Κρασγκέιτ).
2013: Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη οπλοκατοχή.