National Geographic: Μια εικόνα, ένα περιοδικό, μια ιστορία...

Σαν σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1888, εκδίδεται το πρώτο τεύχος του δημοφιλούς περιοδικού «National Geographic».

National Geographic: Μια εικόνα, ένα περιοδικό, μια ιστορία...

Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς έντυπα για την ποιότητα και τα υψηλά κριτήρια των φωτογραφιών του. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ίδρυση της εταιρείας. Αρχής γενομένης από το τεύχος Ιανουαρίου 1905, που περιείχε αρκετές ολοσέλιδες εικόνες του Θιβέτ, το περιοδικό άλλαξε από ελάχιστα εικονογραφημένη έκδοση παρόμοια με ερευνητικό επιστημονικό περιοδικό σε περιοδικό στο οποίο κυριαρχούν οι εικόνες και έγινε πολύ γνωστό για αυτήν τη μορφή του. Χαρακτηριστικά έγιναν με τον καιρό και τα εξώφυλλά του, όπως π.χ. εκείνο του Ιουνίου 1985 με το 13χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν με τα πράσινα μάτια (της Sharbat Gula – στη φωτογραφία), που έγινε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εικόνες του περιοδικού. Από το 1915 ήδη άρχισε να συστήνεται μία ομάδα ικανών φωτογράφων και ο εξοπλισμός τους με εξελιγμένα εργαλεία, όπως σκοτεινοί θάλαμοι τελευταίας τεχνολογίας.

Σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το περιοδικό κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάζει μία ισορροπημένη και αμερόληπτη εικόνα της φυσικής και πολιτικής γεωγραφίας των κομμουνιστικών χωρών. Τα άρθρα του για το Βερολίνο, την Αυστρία μετά τη συμμαχική κατοχή, τη Σοβιετική Ένωση και τη Λαϊκή Κίνα φρόντιζαν να υποβαθμίζουν τα πολιτικά θέματα και να επικεντρώνονται στον πολιτισμό. Στην κάλυψη του διαστημικού ανταγωνισμού το «National Geographic» εστίασε στα επιστημονικά επιτεύγματα, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό αναφορές στη σχέση του ανταγωνισμού αυτού με την επέκταση των πυρηνικών όπλων.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα άρθρα του περιοδικού έγιναν περισσότερο τολμηρά σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως η αποδάσωση, η χημική ρύπανση, τα απειλούμενα είδη και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπάρχουν σειρές άρθρων για την ιστορία και τις χρήσεις συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ένα μέταλλο, πολύτιμος λίθος ή αγροτικό προϊόν, καθώς και για αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Κάποτε υπήρχαν τεύχη αφιερωμένα σε μία χώρα, αρχαίο πολιτισμό ή άλλο θέμα. Επίσης, το μέγεθος των άρθρων έχει σήμερα μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας όμως του μικρού μεγέθους και των πολλών φωτογραφιών τα άρθρα παραμένουν πολυσέλιδα.

Το 1975 άρχισε να εκδίδεται και η εκδοχή του περιοδικού για παιδιά, το «National Geographic World», που τιτλοφορείται σήμερα «National Geographic Kids».

Το 2006 διοργανώθηκε από το «National Geographic» ένας διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας στον οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 18 χώρες. Σε μερικές συντηρητικές μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν και η Μαλαισία, φωτογραφίες με ημίγυμνα μέλη πρωτόγονων φυλών λογοκρίνονται συχνά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1914: Το γερμανικό υποβρύχιο SM U-9 τορπιλίζει και βυθίζει τρία βρετανικά καταδρομικά ανοιχτά των ολλανδικών ακτών, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς.
1915: Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1939: Πραγματοποιείται κοινή παρέλαση της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στο Μπρεστ μετά το τέλος της εισβολής στην Πολωνία.
1963: Ο 20χρονος Χούλιο Ιγκλέσιας αναγκάζεται να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα ως τερματοφύλακας της ομάδας νέων της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού για τρία χρόνια παρέμεινε παράλυτος μετά από αυτοκινητικό ατύχημα.
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει την πρόθεσή του να ενοποιήσει το ΙΚΑ με άλλα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς.
1968: Ξεκινά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής, στο οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα των δύο αλλαγών παικτών στη σύνθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα.

1994: Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Τα φιλαράκια».
1997: Η ΟΥΕΦΑ τιμωρεί την Άντερλεχτ με αποκλεισμό ενός έτους από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση λόγω δωροδοκίας του διαιτητή Μουρό στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1984!
2001: Ο Αντώνης Φώτσης υπογράφει στην ομάδα Μέμφις Γκρίζλις.
2015: Στον αγώνα Μπάγερν - Βόλφσμπουργκ ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που μπήκε ως αλλαγή στο ματς στο 46ο λεπτό σημειώνει πέντε γκολ μέσα σε εννέα λεπτά (51’, 52’, 55’, 57’ και 60’).