Το χρυσό του Λουγκάνις μετά το χτύπημα στο κεφάλι

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1988, ο Γκρεγκ Λουγκάνις κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων με 638.31 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Το χρυσό του Λουγκάνις μετά το χτύπημα στο κεφάλι

Ο Αμερικανός κολυμβητής γνωρίζει την αποθέωση, αφού κατά τη διάρκεια των προκριματικών είχε σοβαρό ατύχημα που σόκαρε τους πάντες, μα πιο πολύ τον ίδιο...

Στην ένατη προσπάθεια των προκριματικών έκανε ένα τρομερό λάθος με αποτέλεσμα να μην απομακρυνθεί από τον βατήρα και να χτυπήσει το κεφάλι του. Στην πισίνα σχηματίστηκε μια κηλίδα αίματος. Του έγιναν ράμματα, ενώ ο γιατρός τού ανακοίνωσε ότι έχει υποστεί διάσειση. «Κατάλαβα ότι χτύπησα όταν βρέθηκα κάτω από το νερό. Ένιωσα απίστευτη ντροπή. Να τραυματιστώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πρωτάκουστο» είχε πει τότε, μα το μυαλό του ήταν αλλού...

Ότι το αίμα του θα μπορούσε να μολύνει άλλους αθλητές που βουτούσαν στην πισίνα. Την άνοιξη του 1988, έξι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γκρεγκ Λουγκάνις έμαθε ότι είναι φορέας του AIDS. Το κράτησε μυστικό, όπως και το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μόνο ο προπονητής του, Ρον Ο’ Μπράιεν, και ο ξάδελφός του γνώριζαν την αλήθεια.

Οι σκέψεις έμειναν στο μυαλό του Λουγκάνις και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στο τραμπολίνο 3 μέτρων νικώντας τον Λιανγκτέ. Στο Ολυμπιακό Χωριό ο Λουγκάνις έπρεπε κάθε τέσσερις ώρες να παίρνει τα φάρμακα για να μην εξαπλωθεί ο ιός στο κορμί του. Οι συναθλητές του άκουγαν το ξυπνητήρι του και εκείνος δικαιολογούταν λέγοντας πως παίρνει αντιβίωση για κρύωμα και για έναν χρόνιο πόνο στην ωμοπλάτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1828: Αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.

1925: Σκοτώνεται σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής, στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου, ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.

1942: Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) Αθηνών στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Σκοτώνονται Έλληνες δοσίλογοι και Γερμανοί αξιωματικοί.

1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

1971: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.

1995: Ο Γιώργος Κούδας αγωνίζεται για 42η και τελευταία φορά με την εθνική ομάδα στον φιλικό, αποχαιρετιστήριο αγώνα που δίνεται προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Νέας Γιουγκοσλαβίας (0-2).

1995: Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή της στο Πόρτο, αποβάλλει την Ντιναμό Κιέβου από το Κύπελλο Πρωταθλητριών επιβάλλοντας τριετή αποκλεισμό για απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή Αντόνιο Λόπες Νιέτο στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

2004: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 69 ετών ο Μπράιαν Κλαφ, ένας από τους κορυφαίους προπονητές της δεκαετίας του '70 και του '80, που συνέδεσε το όνομά του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

2009: Στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης η Ελλάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, νικάει 57-56 τη Σλοβενία και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.