Επιστροφή στον «ναό»

Η επανεμφάνιση του Ολυμπιακού στο νεότευκτο «Γ. Καραϊσκάκης», με αντίπαλο την Καλλιθέα, εκεί όπου έγραψε χρυσές σελίδες στην Ιστορία του

Επιστροφή στον «ναό»

«Θυμάμαι ακόμα ήμουν παιδάκι, όταν με φέρανε μες στο Καραϊσκάκη» ξεκινά ένα από τα συνθήματα των οπαδών του Ολυμπιακού που μεταφέρει απόλυτα τα συναισθήματα που προκαλεί ο «ναός» των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων κάθε φορά που ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας. Η σεζόν 1996-97 ήταν η τελευταία για τον σύλλογο του Πειραιά που αγωνίστηκε στο θρυλικό γήπεδο πριν αποχωρήσει για να αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ και μετέπειτα στη Ριζούπολη. Το όνειρο όμως για τη μεγάλη επιστροφή της ομάδας στη φυσική της έδρα δεν άργησε και πολύ για να γίνει πραγματικότητα και να σκορπίσει χαμόγελα σε εκατομμύρια «ερυθρόλευκους» οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το νέο στολίδι των Πειραιωτών ετοιμάστηκε και το νεότευκτο «Γ. Καραϊσκάκης» άνοιξε τελικά τις πύλες του για να υποδεχτεί και πάλι αγώνες της ομάδας το 2004. Το ημερολόγιο έγραψε 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Καλλιθέα στο πρώτο ματς στο νέο γήπεδο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε εκείνη την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος βρέθηκαν συνολικά στα γήπεδα 63.000 φίλαθλοι, δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς φιλοξενήθηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να αποθεώσουν τον Ριβάλντο και τους άλλους νέους παίκτες του Ολυμπιακού! Για την ακρίβεια, η καταμέτρηση των εισιτηρίων έδειξε 30.043 θεατές, με τους φιλάθλους των «ερυθρόλευκων» να δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα και τις εικόνες από τον «ναό» των Πειραιωτών να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε σε εκείνο το ματς κόντρα στην Καλλιθέα με τον νεοαποκτηθέντα Αντώνη Νικοπολίδη κάτω από την εστία του, τους Μαυρογενίδη και Βενετίδη στα άκρα της άμυνας και τους Ανατολάκη, Σούρερ στο κέντρο. Στη μεσαία γραμμή βρίσκονταν οι Καφές και Στολτίδης, ο Γεωργιάδης και ο Γεωργάτος στα άκρα και πίσω από τον προωθημένο Οκκά ο Ριβάλντο, τον οποίο είχαν αποκτήσει εκείνο το καλοκαίρι οι «ερυθρόλευκοι» προκαλώντας πάταγο σε ολόκληρη τη χώρα. Στην επανάληψη αγωνίστηκαν ως αλλαγή και οι Πάντος, Βάλλας και Τζιοβάνι, με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη με 2-1 και να ξεκινούν έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στο πρωτάθλημα. Μόλις στο 17ο λεπτό της συνάντησης ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Οκκά και, παρότι η Καλλιθέα έφτασε στην ισοφάριση στο 37’ με τον Γκέκα (1-1), στο 50’ οι «ερυθρόλευκοι» ξαναπήραν το προβάδισμα με τον Ανατολάκη, που τους χάρισε και τους τρεις βαθμούς. Άλλωστε, ως το φινάλε, αν και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές πολύ κοντά στην επίτευξη κι άλλων τερμάτων, το σκορ παρέμεινε ανέπαφο έως το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη.

1922: Γεννήθηκε ο Τσέχος αθλητής του στίβου Εμίλ Ζάτοπεκ και μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, κερδίζοντας τρία χρυσά μετάλλια (5.000 μ., 10.000 μ. και Μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα οκτώ ημερών.

1988: Ο Γκρεγκ Λουγκάνις γίνεται ο πρώτος που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς (Λος Άντζελες, Σεούλ) στις καταδύσεις από βατήρα 3 μέτρων.

1992: Ο κορυφαίος Ουκρανός επικοντιστής Σεργκέι Μπούμπκα κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6,13 μ. στο Τόκιο.

2000: Η Ιωάννα Χατζηιωάννου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία των 63 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 97,5 κιλά στο αρασέ, 125 στο ζετέ και 222,5 κιλά στο σύνολο.

2017: Ο θρυλικός Αμερικανός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα, πάνω στη θυελλώδη και επεισοδιακή ζωή του οποίου βασίστηκε η κινηματογραφική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο είδωλο» («Raging Bull»), πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών. Τον «οργισμένο» μποξέρ υποδύθηκε στην ταινία ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος απέσπασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.