Τζίμι Χέντριξ: Όταν «έφυγε» ο «μαύρος Έλβις»...

Συμπληρώθηκαν 51 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Τζίμι Χέντριξ. 

Τζίμι Χέντριξ: Όταν «έφυγε» ο «μαύρος Έλβις»...

Σαν σήμερα το 1970 πέθανε ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες που έχει αναδείξει παγκοσμίως η ροκ μουσική σκηνή, ο Τζόνι Άλεν «Τζίμι» Χέντριξ. Πριν καν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του…

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1970 ο Τζίμι Χέντριξ συνάντησε τη φίλη του, τη Γερμανίδα Μόνικα Ντάνεμαν, στο ξενοδοχείο «Samarkand» του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ η Ντάνεμαν οδήγησε τον Χέντριξ στην οικία φίλου τους, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα και μετά επέστρεψαν στο διαμέρισμά της στις τρεις τη νύχτα. Σύμφωνα με τη μοναδική μαρτυρία από την Ντάνεμαν, παρέμειναν άυπνοι μέχρι τις επτά το πρωί, όταν και αποκοιμήθηκαν. Τέσσερις ώρες αργότερα βρήκε τον Χέντριξ ζωντανό αλλά αναίσθητο. Αμέσως κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε 18 λεπτά αργότερα και μετέφερε τον Χέντριξ στο νοσοκομείο «St. Mary Abbot’s», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 12.45 της 18ης Σεπτεμβρίου 1970. Λίγο νωρίτερα το μήνυμα που βρήκε ο Κρις Τσάντλερ στον τηλεφωνητή του ήταν μια κραυγή αγωνίας: «Χρειάζομαι βοήθεια!».

Ο «μαύρος Έλβις Πρίσλεϊ», ο «Άρθουρ Ρουμπινστάιν της κιθάρας», η «βόμβα Χέντριξ» έσβησε στο απόγειο της καριέρας του. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα η Ντάνεμαν αποκάλυψε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες «Vesparax», 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση. Ορισμένοι αμφισβητούν αυτή την εκδοχή και επιμένουν να χαρακτηρίζουν «μυστηριώδη» τον θάνατό του. Η κηδεία του Τζίμι Χέντριξ πραγματοποιήθηκε στη 1 Οκτωβρίου 1970, στην Εκκλησία Βαπτιστών του Ντάνλοπ και η ταφή του στο κοιμητήριο του Γκρίνγουντ στο Ρέντον της Ουάσινγκτον.

Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 μετέβη στο Λονδίνο, όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τον Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του «The Jimi Hendrix Experience», που γνώρισε τεράστια επιτυχία, ξεκινώντας τις μεγάλες εμφανίσεις του από τη Γαλλία και συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια «Hey, Joe», «Purple haze» και «The wind cries Mary». Το 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε και τον αμέσως επόμενο χρόνο ο Χέντριξ συνέχισε με το συγκρότημα «Band of Gypsys». Μία από τις πιο γνωστές εμφανίσεις του ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου 1969, όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε μια διασκευή του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1834: Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times».

1911: Πυροβολείται στην Όπερα του Κιέβου ο Ρώσος πρωθυπουργός Πιότρ Στολίπιν.

1931: Με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

1936: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Βαλκανίων νικώντας στον τρίτο τελικό τη Λέφσκι Σόφιας με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη.

1946: Η Εντίθ Πιάφ δίνει συναυλία στο «Θέατρο Κοτοπούλη» στην Αθήνα. Η 31χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια θα γνωρίσει τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και θα τον ερωτευτεί παράφορα αλλά χωρίς ανταπόκριση.

1978: Από σεισμό 7 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνονται 18.000 άτομα.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1991: Ο Αθηναϊκός αποσπά «λευκή» ισοπαλία από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

1994: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών, στον ύπνο του, από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο διαμέρισμα ενός φίλου του, ο Αμερικάνος τενίστας Κέβιν Γκερουλάιτις.

2002: Ο Ολυμπιακός συντρίβει την Μπάγερ Λεβερκούζεν με 6-2 στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη σε εύρος εντός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση

2016: Ο 48χρονος Ιρανός ποδηλάτης Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε, μετά από σύγκρουση σε βράχο, κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2020: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανακηρύσσεται ο πιο πολύτιμος παίκτης του NBA 2019-20.