Με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη

Συμπληρώνονται 62 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα του 1959 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μίλαν.

Με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη

Τη δική του μοναδική Ιστορία στα Κύπελλα Ευρώπης γράφει για πάνω από μισό αιώνα ο Ολυμπιακός. Μία ιστορία με χρυσά γράμματα με νίκες κόντρα σε μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αλλά και με μεγαλειώδεις προκρίσεις που προκάλεσαν τον θαυμασμό κάθε λογής ποδοσφαιρόφιλου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στα σαλόνια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (προάγγελο του Τσάμπιονς Λιγκ) φέρει την υπογραφή του Θρύλου και σήμερα συμπληρώνονται 62 χρόνια από εκείνον τον αγώνα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959 με αντίπαλο τη Μίλαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» -για τον πρώτο γύρο- που προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού όχι μόνο στους οπαδούς των Πειραιωτών αλλά και στους Έλληνες οπαδούς γενικότερα. Μάλιστα, παραμονές του αγώνα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Νεμπίδης, Λινοξυλάκης και Αγγελόπουλος πήγαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η «ερυθρόλευκη» αποστολή με μια ανθοδέσμη στα χέρια και ευχήθηκαν στους συναδέλφους τους «καλή επιτυχία».

Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν μεγάλη εκείνη την εποχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο (μόνιμος) πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός ήταν πρωτάρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η Μίλαν είχε φτάσει την προηγούμενη σεζόν έως τον τελικό του θεσμού, στην ήττα με 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ντι Στέφανο στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών.

Κι όμως, oι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τους «ροσονέρι» αλλά παρουσιάστηκαν ανώτεροι των αντιπάλων τους και δικαιούνταν ακόμα και τη νίκη!

Με το Καραϊσκάκη να… κοχλάζει από χιλιάδες οπαδούς που βρέθηκαν στο Φάληρο για να σταθούν στο πλευρό των «ερυθρόλευκων», οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 19’ με τον Παπάζογλου. Η Μίλαν «απάντησε» στο 33’ με κεφαλιά του Αλταφίνι, αλλά λίγο πριν από την ανάπαυλα ο Ολυμπιακός ξαναπήρε το προβάδισμα με τον Υφαντή (2-1). Το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε στο 76’ πάλι από τον Αλταφίνι, με τον μεγάλο Γιώργο Σιδέρη να λέει μεταξύ άλλων μετά το ματς: «Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά». Όσο για τους Ιταλούς; Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Φοντάνα: «Φτηνά τη γλιτώσαμε».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

ΜΙΛΑΝ: Τζανκάρλο Γκαλέζι, Άλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1978: Η ΑΕΚ κερδίζει την Πόρτο με 6-1 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με δύο γκολ του Μπάγεβιτς και ένα από τους Αρδίζογλου, Τάσου, Νικολάου και Μαύρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των «κιτρινόμαυρων» στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 35.

1997: Σκοτώνεται σε ηλικία 35 ετών σε τροχαίο έξω από την Κοζάνη ο 26 φορές διεθνής αμυντικός Γιώργος Μητσιμπόνας, παίκτης του Τύρναβου, αλλά και πρώην της Λάρισας, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

1999: Ο Ολυμπιακός χάνει για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια από την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας στο ΣΕΦ με 65-74.

1999: H 36χρονη Αμερικανίδα δικηγόρος Βικτόρια Μάρντεν ξεκινάει για να διασχίσει μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας. Ογδόντα πέντε ημέρες αργότερα γίνεται η πρώτη γυναίκα που το κατορθώνει.

2000: Ο Πύρρος Δήμας κατατάσσεται στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου σε άρθρο του περιοδικού «Time» με τίτλο «Ολοκληρωτική επίθεση».

2002: Ξεκινά το πρώτο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις και το πρώτο Ακρόπολις Αντίκα. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την Αθήνα, θα περάσει από την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ θα τερματίσουν τριάντα πληρώματα.