Η πρώτη πρόκριση της Ελλάδας

Από ασίστ του Δεληκάρη και γκολ του Νικολούδη η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κερδίζει 1-0 την ΕΣΣΔ στη Λεωφόρο το 1979 και προκρίνεται για παρθενική φορά στην ιστορία της σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η πρώτη πρόκριση της Ελλάδας

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στις διεθνείς διοργανώσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι το πρώτο μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν η παρθενική πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελική φάση του θεσμού.

Μία πρόκριση που επιτεύχθηκε σαν σήμερα το 1979, όταν στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας βρισκόταν εκείνη την περίοδο ο Αλκέτας Παναγούλιας, χάρη στη νίκη της «γαλανόλευκης» με 1-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης στα προκριματικά του Γιούρο 1980. Η Λεωφόρος «κόχλαζε» από χιλιάδες φιλάθλους που είχαν βρεθεί στο γήπεδο για να σταθούν στο πλάι της Εθνικής (κόπηκαν 25.537 εισιτήρια), ενώ το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Τάκης Νικολούδης με προβολή ύστερα από ωραία ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η «γαλανόλευκη» απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες όπου θα μπορούσε να σημειώσει περισσότερα τέρματα και είχε και δοκάρι με τον Αρδίζογλου. Δοκάρι στο ματς είχαν και οι Σοβιετικοί, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στο ματς χωρίς τον Όλεγκ Μπλαχίν. Με το σφύριγμα του διαιτητή για τη λήξη οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους διεθνείς μας παίκτες και λίγο αργότερα η ήττα της Φινλανδίας από την Ουγγαρία με 3-1 «κλείδωσε» και μαθηματικά τη μεγαλειώδη πρόκριση της Ελλάδας.

Μία διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο που ήταν η πρώτη σε επίπεδο εθνικών ομάδων και είχε μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα τελικά του Γιούρο, που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας, έλαβαν μέρος μόνο οκτώ ομάδες.

ΕΛΛΑΔΑ: Κωνσταντίνου, Γούναρης (74’ Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64’ Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης, Γαλάκος.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ντασάεφ, Πρίγκοντα (36’ Σάβλο), Μπουμπνόφ, Μαχοβίκοφ, Χιντιατούλιν, Νικούλιν, Τσερένκοφ, Κιπιάνιν (46’ Γιουρτσίσιν), Γκαβρίλοφ, Μαξιμένκοφ, Σενγκέλια.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1829: Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

1913: Γεννήθηκε ο Αφροαμερικανός αθλητής του στίβου Τζέσε Όουενς, που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής.

1948: Σε αεροσκάφος της ΤΑΕ που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη εκδηλώνεται αεροπειρατεία. Έξι νεαροί αεροπειρατές υποχρεώνουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αεροπειρατείες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

1967: Στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας προβαίνουν η αστυνομία και ο δήμος Πειραιώς.

1976: Ο 17χρονος Παναγιώτης Γιαννάκης αγωνίζεται για πρώτη φορά με την Εθνική ανδρών στη νίκη επί της Τσεχοσλοβακίας με 82-71 στη Θεσσαλονίκη. Στον αγώνα αυτόν ο διεθνής πλέι μέικερ δεν σκοράρει, μέσα όμως στα 20 χρόνια που θα αγωνιστεί 351 φορές θα επιτύχει 5.307 πόντους, με τελευταίους τους 3 εναντίον της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα στις 2/8/1996.

1982: Ολοκληρώνεται το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού που γίνεται στο ΟΑΚΑ και έχει τεράστια επιτυχία με τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται σε μεγάλη διοργάνωση ο μαραθώνιος γυναικών με νικήτρια τη Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία με 2:36.03.94.

2011: Ο 26χρονος Αλεξάντερ Γκαλίμοφ υποκύπτει στα εγκαύματα που είχε υποστεί πέντε ημέρες νωρίτερα, όταν το επιβατικό αεροσκάφος «Yakovlev Yak-42», που μετέφερε σχεδόν ολόκληρη την ομάδα χόκεϊ επί πάγου της Λοκομοτίβ Γιάροσλαβ, κατέπεσε. Ήταν ο μόνος παίκτης της ομάδας που είχε επιζήσει από την αρχική πρόσκρουση.