Το πικρό ντεμπούτο του Ρεχάγκελ

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001 ο Ότο Ρεχάγκελ πραγματοποιεί το ντεμπούτο στον πάγκο της Ελλάδας, γνωρίζοντας την ήττα με 5-1 από την Φινλανδία.

Το πικρό ντεμπούτο του Ρεχάγκελ

Ο Ότο Ρεχάγκελ έγραψε με χρυσά γράμματα το 2004 το όνομά του στην ποδοσφαιρική Ιστορία της χώρας, όταν οδήγησε την εθνική μας ομάδα στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης με την κατάκτηση του Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ποιος να το περίμενε τρία χρόνια νωρίτερα, σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο Γερμανός στο ντεμπούτο του στον πάγκο του συγκροτήματος γνώριζε την ήττα με το βαρύ 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

Ο Ρεχάγκελ μάλλον δεν περίμενε να αντικρίσει τόσο μεγάλα προβλήματα στους διεθνείς μας, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο παιχνίδι ασύνδετοι στην επίθεση, με χαλαρό και ασυντόνιστο κέντρο, ενώ την ίδια στιγμή τα κενά ήταν τεράστια και στην άμυνα. Μόλις στο 14’ ο Φόρσελ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, πριν ο Ριχιλάχτι γράψει το 2-0 στο 22’. Τι κι αν ο Καραγκούνης μείωσε σε 2-1 στο 30’, η συνέχεια δεν ήταν αυτή που ήλπιζε η ελληνική πλευρά. Στο 38’ η Φινλανδία έφτασε στο 3-1 με τον Κόλκα, για να έρθει στο 43’ πάλι ο Φόρσελ που με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στον αγώνα έκανε το 4-1. Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης (53’) ο Λιτμάνεν διαμόρφωσε το τελικό 5-1 με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Ζήκος, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Φινλανδών.

Μετά τον αγώνα ο Ρεχάγκελ, μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαι λίγο καιρό στον πάγκο της Εθνικής, όμως πάντα ο προπονητής πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα χάσαμε το 90% των προσωπικών μονομαχιών. Περίμενα περισσότερα. Θα εξετάσω το σημερινό παιχνίδι και θα αποφασίσω μετά αν πρέπει σε ανάλογες αναμετρήσεις να παίζουμε επιθετικά ή αμυντικά».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μιέμι, Χέλιν, Σααρίνεν, Χίπια, Τίχινεν, Ριιχιλάχτι, Νούρμελα, Ταΐνιο (62′ Βις), Φόρσελ (80′ Γιόχανσον), Λιτμάνεν (71′ Κούτσι), Κόλκα.

ΕΛΛΑΔΑ: Ελευθερόπουλος, Μπασινάς (46′ Ζήκος), Γεωργάτος, Νταμπίζας, Αμανατίδης, Κωνσταντινίδης (25′ Γεωργιάδης), Χαριστέας, Ζαγοράκης (82′ Φύσσας), Μαχλάς, Καραγκούνης, Βρύζας.

Με μια ματιά…

1972: Παλαιστίνιοι του «Μαύρου Σεπτέμβρη» κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννιά αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δύο επί τόπου. Οι αγώνες διακόπτονται και το ίδιο βράδυ οι Παλαιστίνιοι με τους ομήρους μεταφέρονται στην αεροπορική βάση του Φίρστενφελντμπρουκ, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

1997: «Άτενς» διαβάζει ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανοίγοντας τον φάκελο στη Λωζάνη και η Αθήνα επιλέγεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

1998: Η Κύπρος πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη της ποδοσφαιρικής Ιστορίας της κερδίζοντας 3-2 την Ισπανία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των προκριματικών του Γιούρο 2000.

2011: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την οριστική αποχώρηση της οικογενείας του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από 32 χρόνια.