Η κλοπή της «Μόνα Λίζα»

Στις 22 Αυγούστου 1911 διαπιστώθηκε η κλοπή της «Μόνα Λίζα» από το Λούβρο του Παρισιού.

Η κλοπή της «Μόνα Λίζα»

Η «Μόνα Λίζα» ή «Τζοκόντα» είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο έργο ζωγραφικής. Το φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι από το 1503 έως το 1507 στη Φλωρεντία, αλλά γρήγορα πέρασε σε γαλλικά χέρια.

Το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου 1911 οι Γάλλοι πάγωσαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο μοναδικός αυτός πίνακας είχε κλαπεί. Τις επόμενες ημέρες το θέμα ήταν πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στις έντεκα το πρωί της 22ας Αυγούστου, όταν ο ζωγράφος Λουί Μπερού, που συνήθιζε να ζωγραφίζει αντίγραφα της «Τζοκόντα» και να τα πουλά στους επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου, παρατήρησε με έκπληξη ότι ο πίνακας απουσίαζε από τη θέση του. Το ανέφερε στον αρμόδιο φύλακα, ο οποίος εντελώς βαριεστημένα τού απάντησε ότι ίσως βρισκόταν για συντήρηση. Ήταν Τρίτη και την προηγούμενη μέρα (21 Αυγούστου) το μουσείο ήταν κλειστό λόγω της καθιερωμένης αργίας της Δευτέρας. Τότε έγινε η κλοπή.

Όταν διαπιστώθηκε ότι η «Μόνα Λίζα» δεν βρισκόταν στο συντηρητήριο, σήμανε συναγερμός. Οι πόρτες του μουσείου σφραγίστηκαν, τα σύνορα της Γαλλίας έκλεισαν και την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομία με επικεφαλής τον επιθεωρητή Λουί Λεπέν. Μία από τις πρώτες ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης ήταν να θέσει σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή του Λούβρου, Τεοφίλ Ομόλ, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα κόμπαζε ότι κανείς δεν μπορεί να κλέψει τη «Μόνα Λίζα» από το μουσείο του.

Σχεδόν αμέσως ο επιθεωρητής Λεπέν διαπίστωσε την κλοπή, καθώς ανακάλυψε την κορνίζα του πίνακα κάτω από μια σκάλα, πολύ κοντά στο σημείο όπου εκτίθετο η «Τζοκόντα». Τώρα έπρεπε να ανακαλύψει τον δράστη ή τους δράστες του ανοσιουργήματος. Όταν το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 29 Αυγούστου, χιλιάδες Γάλλοι περνούσαν μπροστά από την άδεια θέση της «Τζοκόντα» και έκλαιγαν γοερά, λες και είχαν χάσει ένα προσφιλές τους πρόσωπο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1911 μία ακόμη έκπληξη περίμενε τους Παριζιάνους. Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του διακεκριμένου Γαλλοπολωνού ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ και του ανερχόμενου Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο ως υπόπτων για την κλοπή. Ο Πικάσο αφέθηκε ελεύθερος την ίδια μέρα, καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του και ο Απολινέρ πέντε μέρες αργότερα.

Για τα επόμενα δύο χρόνια οι έρευνες περιέπεσαν σε τέλμα, παρ’ ότι οι κλέφτες επικηρύχθηκαν με μεγάλα ποσά από το κράτος και ιδιώτες. Η «Τζοκόντα» είχε κάνει φτερά και πολύς κόσμος πίστευε ότι είχε καταστραφεί. Η κατάσταση άλλαξε άρδην στις 29 Νοεμβρίου 1913, όταν ο Ιταλός γκαλερίστας Αλφρέντο Τζέρι έλαβε ένα γράμμα ταχυδρομημένο από το Παρίσι. Ο αποστολέας του, κάποιος Λεονάρντο Βιτσέντζο, του έγραφε ότι έχει στην κατοχή του τη «Μόνα Λίζα» και ότι σκόπευε να τη χαρίσει στην Ιταλία, αφού λάμβανε μια εύλογη αμοιβή.

Ο Τζέρι έκλεισε ραντεβού στον Βιτσέντζο. Για καλό και για κακό είχαν ειδοποιηθεί οι καραμπινιέροι, οι οποίοι συνέλαβαν τον Βιτσέντζο.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αποκαλύφθηκε ότι το πραγματικό όνομα του Λεονάρντο Βιτσέντζο ήταν Βιτσέντζο Περούτζια. Ήταν τριάντα ετών με καταγωγή από το Κόμο και για ένα διάστημα είχε δουλέψει ως ξυλουργός στο Λούβρο. Όταν έγινε γνωστό ότι ο πίνακας ήταν ο αυθεντικός, ένα κύμα συμπάθειας σηκώθηκε υπέρ του Περούτζια. Η κοινή γνώμη θεώρησε την πράξη του πατριωτική, αφού το βασικό του κίνητρο ήταν να φέρει τη «Μόνα Λίζα» στην κοιτίδα της. Την ίδια γνώμη φαίνεται να είχαν και οι δικαστές που τον καταδίκασαν σε ολιγόμηνη φυλάκιση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1967: Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

1984: Η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1997: Τούρκος φίλαθλος σκοτώνει κατά λάθος τον 15χρονο γιο του σε άγριους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν τη νίκη της Τουρκίας επί της Ουαλίας με 6-4 σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2000: Ο αρχηγός του στόλου στη Ρωσία επιβεβαιώνει ότι τα 118 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου «Κουρσκ» είναι νεκρά. Διαβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

2002: Αεροσκάφος συντρίβεται στο αεροδρόμιο «Γιόμο Κενιάτα», στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με συνέπεια να σκοτωθούν 76 άνθρωποι.

2003: Τους 10.000 θα ξεπεράσουν οι νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία.