Ο «βασιλιάς» Έλβις ζει...

Πέρασαν 44 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Έλβις Πρίσλεϊ. 

Ο «βασιλιάς» Έλβις ζει...

Ο «βασιλιάς» της ροκ εντ ρολ μουσικής, με επιρροές από την γκόσπελ και την μπλουζ μουσική, είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου 1935 στο Τούπελο του Μισισίπι.

Στις 16 Αυγούστου 1977 ο Πρίσλεϊ βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, στο σπίτι του, στη βίλα «Γκρέισλαντ», στο Μέμφις του Τενεσί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Baptist Memorial», όπου στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ο Πρίσλεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει ολοζώντανο τον «βασιλιά» μετά τον θάνατό του. Στην κηδεία του ο πατέρας του, Βέρνον, φέρεται να παραδέχθηκε ότι το πτώμα στο φέρετρο δεν μοιάζει με τον γιο του.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Έλβις είχε εμμονή με το μπεστ σέλερ βιβλίο «The Passover Plot» του Χιου Σόνφιλντ, ο οποίος υποστήριζε ότι «ήταν φαινομενικός ο θάνατος και η ανάστασή του και ότι κατανάλωσε ένα φάρμακο που προσωρινά τον έκανε να φαίνεται νεκρός. Ο Πρίσλεϊ δεν είναι ξένος προς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οπότε μπορεί να είχε τις γνώσεις για να ακολουθήσει ένα παρόμοιο σχέδιο».

Βέβαια, για πολλούς ο θάνατος του Έλβις, ο οποίος αν ζούσε θα πλησίαζε τα 87, «ήταν μία καλοστημένη πλεκτάνη» και πως «στη θέση του έβαλαν κάποιον που του μοιάζει, γιατί αυτός ήθελε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι σκηνοθέτησε τον θάνατό του και αυτός αποσύρθηκε στο ράντζο του στο Τενεσί».

Παρά τον πρόωρο θάνατό του, ο Πρίσλεϊ έμεινε ως μία από τις πλέον εμβληματικές μουσικές φιγούρες του 20ού αιώνα, με χιλιάδες κόσμου να επισκέπτονται κάθε χρόνο τη θρυλική έπαυλή του, ιδιαίτερα στις επετείους των γενεθλίων και του θανάτου του.

Η τελευταία του συναυλία δόθηκε τον Ιούνιο του 1977 στην Ιντιανάπολις, με τον ίδιο να επιστρέφει στην περίφημη έπαυλή του στο Μέμφις, την «Γκρέισλαντ».

O Έλβις κατάφερε κάτι μοναδικό: να εγκαθιδρύσει το ροκ εντ ρολ ως μουσική τάση των νέων, συνοδεύοντάς τη με την απαραίτητη σεξουαλική απελευθέρωση. Κατέκτησε επίσης τρία Βραβεία Γκράμι για τις γκόσπελ ηχογραφήσεις του και είδε 18 σινγκλ του να κατακτούν την κορυφή, μεταξύ των οποίων τα περίφημα «Don’t be cruel», «Good luck charmy» και «Suspicious minds». Οι πολυάριθμοι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι του θα τον αναγόρευαν σε έναν από τους πρώτους ερμηνευτές που «εγκαταστάθηκε» στο Χολ Οφ Φέιμ του ροκ εντ ρολ (1986).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1906: Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών Ρίχτερ χτυπά το Βαλπαραΐσο στη Χιλή, σκοτώνοντας 3.000 άτομα.

1943: Γερμανοί σφαγιάζουν 317 αμάχους στο Κομμένο Άρτας.

1946: Μαζικές ταραχές ξεσπούν στην Καλκούτα της Ινδίας. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται σε 72 ώρες.

1967: Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάζεται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών ο Ευάγγελος Αβέρωφ με την αιτιολογία της «διοργανώσεως συγκεντρώσεως άνευ αδείας», αλλά του απονέμεται αμέσως χάρη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

1988: Ξεκινάει το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ του Ζίκο και της Ατλέτικο Μαδρίτης.

2004: Οι Νίκος Συρανίδης και Θωμάς Μπίμης κατακτούν το χρυσό μετάλλιο, πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων.

2016: Σε ηλικία 36 ετών και μετά από πέντε Ολυμπιάδες ο Κερκυραίος παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό της μαραθώνιας κολύμβησης 10 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.