1973: Το μακελειό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια σε ελληνικό αεροδρόμιο.

1973: Το μακελειό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

H επίθεση σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου του 1973, όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι -ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ- επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα τράνζιτ του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι δύο δράστες είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, αποφάσισαν να επιτεθούν σε όσους ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στην πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη που είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ.

Εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα. Έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως. Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ομήρους επί δύο ολόκληρες ώρες.

Ταμπουρωμένοι πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου, άρχισαν διαπραγματεύσεις με ομάδα αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, προτού τελικώς παραδοθούν. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνικής καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έρθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της, και ένας Αυστριακός, που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.

Η επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία καταδικάζει την επίθεση και τη θεωρεί «πρόσχημα για τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Οι δράστες ήταν οι Ταλαάτ Χουσεΐν Αμπντάλα και Ζεμέντ Μοχάμεντ Αχμέντ. Μια αεροσυνοδός, πάντως, υποστήριξε ότι στην αίθουσα υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος όμως διέφυγε, όταν τους παρέδωσε τον οπλισμό.

Λίγες ημέρες αργότερα οι εφημερίδες ανέφεραν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η άγνωστη οργάνωση «Το έβδομο απόσπασμα αυτοκτονίας», η οποία όμως χαρακτηρίστηκε «φάντασμα».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο. Το νησί δεν θα απειληθεί ποτέ ξανά από τους Τούρκους.
1861: Ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ καταργεί τη μαστίγωση.
1903: Η διδασκαλική ομοσπονδία της Γαλλίας συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.
1914: Τοποθετείται στο Κλίβελαντ ο πρώτος ηλεκτρικός φωτεινός σηματοδότης.
1936: Ο Αφροαμερικανός Τζέσε Όουενς κερδίζει το τρίτο του χρυσό μετάλλιο, στα 200 μ. με 20.7, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και αναγκάζει τον Αδόλφο Χίτλερ να αποχωρήσει δυσαρεστημένος από το στάδιο.
1962: Στη Νότια Αφρική φυλακίζεται ο ηγέτης του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και μελλοντικός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα. Απελευθερώνεται το 1990.
1962: Πεθαίνει από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών η Μέριλιν Μονρόε, κατά κόσμον Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, Αμερικανίδα σταρ του κινηματογράφου και σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1950.
1966: Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Revolver».
1969: Το διαστημόπλοιο «Μάρινερ 7» σημειώνει την κοντινότερη προσέγγιση στον πλανήτη Άρη (3.524 χιλιόμετρα) που είχε επιτευχθεί έως τότε από τεχνητό αντικείμενο.
1975: Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, και η σύζυγός του τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαίο στη Ρόδο.

1991: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Σοϊχίρο Χόντα, ο σχεδιαστής μοτοσικλετών και ιδρυτής της εταιρείας που φέρει το όνομά του.

2020: Ο δημοσιογράφος Τάσος Παπαχρήστου πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο.