Το τέλος του πολυτάλαντου Ανδρέα Εμπειρίκου

Σαν σήμερα, πριν από 46 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, βαθιά ανήσυχος για τα περί της ανθρώπινης συνείδησης και ζωής, ο Ανδρέας Εμπειρίκος.

Το τέλος του πολυτάλαντου Ανδρέα Εμπειρίκου

Αρχικά χλευάστηκε από τους περισσότερους, αλλά έπειτα καθιερώθηκε ως ένας έξοχος ποιητής και πεζογράφος. Ακόμα, ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και την ψυχανάλυση.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στην Μπράιλα της Ρουμανίας και μεγάλωσε έχοντας μια άνετη ζωή από οικονομικής άποψης, καθώς ο πατέρας του ήταν εφοπλιστής, γόνος παλαιάς οικογένειας ναυτικών. Το 1902 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και έξι χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Την περίοδο 1912-17 φοίτησε στο γυμνάσιο της Σχολής Μακρή και στη συνέχεια υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά σύντομα διέκοψε τις σπουδές του και μετακόμισε στη Λωζάνη, όπου είχε εγκατασταθεί η μητέρα του μετά τον χωρισμό της από τον πατέρα του. Εκεί παρακολούθησε οικονομικά μαθήματα στο πανεπιστήμιο και έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1926 ήρθε σε διάσταση με τον πατέρα του και ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου αποφάσισε να ασχοληθεί με την ψυχανάλυση. Συνδέθηκε με αρκετούς Γάλλους ψυχαναλυτές και περίπου το 1929 ήρθε σε επαφή με την ομάδα των υπερρεαλιστών.

Στις 25 Ιανουαρίου του 1935 έδωσε μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο. Για τον αντίκτυπό της ο Ελύτης έγραψε πως η διάλεξη έγινε «μπροστά σε μερικούς βλοσυρούς αστούς που άκουγαν, φανερά ενοχλημένοι, ότι εκτός από τον Κονδύλη και τον Τσαλδάρη υπήρχαν κι άλλοι ενδιαφέροντες άνθρωποι στον κόσμο, που τους έλεγαν Φρόιντ ή Μπρετόν».

Συχνό φαινόμενο ήταν ο Εμπειρίκος να οργανώνει στο σπίτι του συγκεντρώσεις φίλων λογοτεχνών, όπου διαβάζονταν αποσπάσματα των έργων τους, καθώς και άλλων νέων συγγραφέων. Οι συγκεντρώσεις αυτές περιελάμβαναν έναν ευρύ κύκλο καλλιτεχνών, με συμμετοχή ποιητών όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Νάνος Βαλαωρίτης και άλλοι.

Μέσα από την ποιητική συλλογή του «Υψικάμινο» (1935), ο Κώστας Ουράνης αναγνώρισε στο πρόσωπο του Εμπειρίκου τον «πρώτο και μοναδικό αντιπρόσωπο του σουρρεαλισμού στην Ελλάδα».

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος πέθανε στην Κηφισιά στις 3 Αυγούστου 1975, σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα.

ME MIA MATIA...

1844: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα.

1923: Ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο.

1964: Η Κορίνα Τσοπέη εκλέγεται Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι.

1989: Ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου. Και οι 34 επιβαίνοντες νεκροί.

1996: Η Νίκη Μπακογιάννη σπάει το φράγμα των δύο μέτρων στο άλμα εις ύψος και με επίδοση 2,02 μ. κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Θα περάσει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) και ύψους που υπερέβη (2,02 μ.).

2008: Η Ελλάδα κερδίζει τη Λιθουανία με 57-50 στον τελικό και κατακτά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων.

2010: Πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 50 ετών, η Ελένη Πολυχρονίδου, εξέχουσα προσωπικότητα της ρυθμικής γυμναστικής.