Το αεροπλάνο που δεν πρόλαβε να πετάξει

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από το μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France, που στοιχίζει τη ζωή σε όλους τους επιβαίνοντες (109 τον αριθμό) αλλά και σε τέσσερις ανθρώπους στο σημείο της πτώσης.

Το αεροπλάνο που δεν πρόλαβε να πετάξει

Στις 25 Ιουλίου του 2000 σημειώνεται μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France, που στοιχίζει τη ζωή σε όλους τους επιβαίνοντες (109 τον αριθμό) αλλά και σε τέσσερις ανθρώπους στο σημείο της πτώσης.

Η πτήση 4590 απογειώνεται στις 16:44 (τοπική ώρα) από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» του Παρισιού με τελικό προορισμό το «Τζον Φ. Κένεντι» της Νέας Υόρκης. Κατά την απογείωση, το Κονκόρντ περνάει πάνω από μια μεταλλική λωρίδα, η οποία προκαλεί την έκρηξη ενός από τα ελαστικά. Στη συνέχεια, κομμάτια καουτσούκ τρυπούν δεξαμενή καυσίμου, το οποίο και διαρρέει, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να προκαλέσει βλάβη στους κινητήρες. Οι πιλότοι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν αρκετό ύψος και έτσι, δυο λεπτά μετά την απογείωση, το αεροσκάφος συντρίβεται σε ένα ξενοδοχείο στο προάστιο Γκονεσί.

Μετέπειτα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μεταλλική λωρίδα ανήκε σε αεροπλάνο DC-10 της Continental, το οποίο είχε απογειωθεί μόλις πέντε λεπτά πριν από το Κονκόρντ. Η λωρίδα αποτελούσε τμήμα του κινητήρα και είχε αντικατασταθεί πρόσφατα. Ο μηχανικός που έκανε την αντικατάσταση, ωστόσο, χρησιμοποίησε λωρίδα από τιτάνιο και όχι από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως όριζε ο κατασκευαστής.

Το δυστύχημα σήμανε την αρχή του τέλους για τα Κονκόρντ, τα οποία αποσύρθηκαν οριστικά το 2003.

306: Ο Κωνσταντίνος Α’ ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από τον στρατό του.

315: Εγκαινιάζεται επίσημα η Αψίδα του Κωνσταντίνου κοντά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, για να τιμηθεί η νίκη του Κωνσταντίνου Α’ επί του Μαξέντιου στη Μιλβία γέφυρα.

1261: Οι δυνάμεις της αυτοκρατορίας της Νίκαιας υπό τη διοίκηση του Αλέξιου Στρατηγόπουλου ανακαταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη, εγκαθιστώντας ξανά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1536: Ο Σεμπαστιάν δε Μπελαλκάθαρ, αναζητώντας το Ελ Ντοράντο, ιδρύει το Κάλι (Κολομβία).

1538: Ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα ιδρύει το Γουαγιακίλ.

1554: Η Μαρία Α’ της Αγγλίας παντρεύεται τον Φίλιππο Β’ της Ισπανίας.

1567: Ο Ντον Ντιέγο ντε Λοσάδα ιδρύει την πόλη Σαντιάγκο ντε Λεόν ντε Καράκας, το σημερινό Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

1593: Ο Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας αποκηρύσσει τον Προτεσταντισμό και ασπάζεται τον Ρωμαιοκαθολικισμό.

1603: Ο Ιάκωβος ΣΤ’ της Σκωτίας στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας (ως Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας), φέρνοντας το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σε προσωπική ένωση. Η πολιτική ένωση θα συμβεί το 1707.

1797: Ο Οράτιος Νέλσον χάνει περισσότερους από 300 άνδρες και το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας κατάκτησης της Τενερίφης (Ισπανία).

1799: Ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας νικά τους Οθωμανούς στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου.

1824: Η Κόστα Ρίκα προσαρτά την επαρχία Γκουανακάστε από τη Νικαράγουα.

1866: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει νόμο που επιτρέπει τον βαθμό του στρατηγού του στρατού. Ο Οδυσσέας Γκραντ γίνεται ο πρώτος που προάγεται σε αυτόν τον βαθμό.

1868: Το Ουαϊόμινγκ γίνεται περιοχή των ΗΠΑ.

1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου.

1894: Αρχίζει ο Α’ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος, όταν οι Ιάπωνες ανοίγουν πυρ εναντίον κινεζικού πολεμικού πλοίου.

1898: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Πουέρτο Ρίκο.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Μπενίτο Μουσολίνι εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο και αντικαθίσταται από τον Πιέτρο Μπαντόλιο.

1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη συναυλία, η οποία έμεινε γνωστή ως το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη».

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.