Η δολοφονία του διώκτη της μαφίας δικαστή Μπορσελίνο

Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, το 1992, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκότωσε τον δικαστή, γνωστό για τον αγώνα του κατά της σικελικής μαφίας, Πάολο Μπορσελίνο.

Η δολοφονία του διώκτη της μαφίας δικαστή Μπορσελίνο

Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, το 1992, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκότωσε τον δικαστή, γνωστό για τον αγώνα του κατά της σικελικής μαφίας, Πάολο Μπορσελίνο. Η δολοφονία του στη Βία Ντ’ Αμέλιο (κάτω από το σπίτι της μητέρας του...), του Παλέρμο, ήρθε 57 ημέρες μετά από εκείνη του συναδέλφου και φίλου του Τζοβάνι Φαλκόνε.

Νεκροί και πέντε αξιωματικοί συνοδοί του Μπορσελίνο. Πρόκειται για τους Αγκοστίνο Καταλάνο, Βάλτερ Κοσίνα, Εμανουέλα Λόι (πρώτη Ιταλίδα αστυνομικός νεκρή εν ώρα καθήκοντος), Βιτσέντζο Λι Μούλι και Κλαούντιο Τράινα.

Στην τελευταία συνέντευξή του (21/5/92) ο Μπορσελίνο μίλησε για πιθανή σχέση μεταξύ Κόζα Νόστρα και πλούσιων Ιταλών επιχειρηματιών όπως ο μελλοντικός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η συνέντευξη έλαβε ελάχιστη προβολή στην ιταλική τηλεόραση. Προβλήθηκε άπαξ και μέσω μόνο δορυφορικού καναλιού (Rai News 24) το 2000. Και από τα 80 λεπτά της, μόνο μισή ώρα.

Η αστυνομία του Παλέρμο κατηγόρησε τον Βιτσέντζο Σκαραντίνο, έναν μικροκακοποιό, για την τοποθέτηση της βόμβας, ενεργώντας κατ’ εντολήν του επικεφαλής της σικελικής μαφίας, Σαλβατόρε Ριίνα. Ο τελευταίος καταδικάστηκε αργότερα σε ισόβια μαζί με τον Μπερνάρντο Προβεντσάνο και άλλους μαφιόζους για τις δολοφονίες των Μπορσελίνο και Φαλκόνε.

Ο Σκαραντίνο ομολόγησε ότι τοποθέτησε τη βόμβα, αλλά ένας εισαγγελέας παραιτήθηκε λόγω έντονων επιφυλάξεων για την ομολογία, που η οικογένειά του Σκαραντίνο υποστήριξε ότι ήταν προϊόν εξαναγκασμού. Η αστυνομία κατηγορήθηκε επίσης ότι του χορήγησε λεπτομέρειες για το έγκλημα προκειμένου να στοιχειοθετήσει την ομολογία. Πάντως 47 άτομα καταδικάστηκαν βάσει της ομολογίας του.

Ο Μπορσελίνο σήμερα τιμάται ως ένα από τα βασικά σύμβολα της μάχης του ιταλικού κράτους κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Οι Μπορσελίνο και Φαλκόνε ονομάστηκαν «Ήρωες των τελευταίων 60 χρόνων» από το περιοδικό «Time» της 13ης Νοεμβρίου 2006.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

64 μ.Χ.: Μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει τη Ρώμη, την οποία, κατά τον μύθο, προκάλεσε ο μανιακός αυτοκράτορας Νέρων.

1780: Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου, και άλλοι αγωνιστές, αφού πολιορκήθηκαν στη Μάνη από τους Τούρκους, βγαίνουν από τα οχυρά τους και κατακρεουργούνται.

1821: Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους Έλληνες επαναστάτες να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως καταφεύγοντας σε Αίγινα και Σαλαμίνα.

1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού (σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης «Victory»).

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1952: Στο Ελσίνκι η σοβιετική σημαία κυματίζει για πρώτη φορά σε εναρκτήρια τελετή Ολυμπιακών Αγώνων.

1966: Ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αντόνιο Καρμπαχάλ δημιουργεί το ρεκόρ των πέντε παρουσιών σε ισάριθμα συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1950-66). Ο Λόταρ Ματέους το ισοφάρισε στη Γαλλία (1998).

1967: Οι Μπιτλς προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους τελικά «ναυάγησε».

1974: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη χούντα της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1975: Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη.

1979: Το μαρξιστικό κίνημα των Σαντινίστας καταλαμβάνει την εξουσία στη Νικαράγουα.

1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους όμως μποϊκοτάρουν 50 χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία) λόγω της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

1996: Ξεκινούν οι 26οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα. Πάσχοντας από πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι ανάβει, με τρεμάμενα χέρια, την Ολυμπιακή Φλόγα. Το μάουντεν μπάικ πρωτοεμφανίζεται ως ολυμπιακό άθλημα.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μέτρα (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη». Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, οι Θεολόγος Ψαραδέλλης και Βασίλης Τζωρτζάτος.

2004: Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους αθηναϊκούς δρόμους. Αρχική διαδρομή από Σύνταγμα μέχρι Νέο Φάληρο και Γλυφάδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1814: Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης του περιστρόφου και ιδρυτής της εταιρείας «Colt Firearms».

1834: Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Θεωρείται μετρ στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας σε κίνηση.

1893: Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής.

1947: Μπράιαν Μέι, Άγγλος μουσικός, κιθαρίστας των Κουίν.

ΘΑΝΑΤΟΣ

2010: Σωκράτης Γκιόλιας, Έλληνας δημοσιογράφος, θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».