Στη μνήμη του λευκού με τη «Μαύρη Δύναμη»

Στις 17 Ιουλίου 2008 παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Salute» από τον Ματ Νόρμαν, ανιψιό του Ολυμπιονίκη του Μεξικού στα 200 μέτρα Πίτερ Νόρμαν

Στη μνήμη του λευκού με τη «Μαύρη Δύναμη»

Σαν σήμερα το 2008 ο Ματ Νόρμαν, Αυστραλός σκηνοθέτης, ηθοποιός και ανιψιός του «αργυρού» Ολυμπιονίκη του Μεξικού στα 200 μέτρα Πίτερ Νόρμαν, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Salute». Είναι αφιερωμένο στον θείο του και στις δραστηριότητές του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, όταν ανέβηκε στο βάθρο φορώντας την κονκάρδα της «Μαύρης Δύναμης», δίπλα στους Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ, που σήκωσαν τα χέρια τους φορώντας μαύρα γάντια. Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης που δεν συμπεριελάμβανε στο κράτος πρόνοιας τους Αβορίγινες και στιγματίστηκε για τη στάση του αυτή.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του 1968, με μοναδικό σκοπό να διαφωτίσει τους Αυστραλούς για όσα είχε κάνει ένας δικός τους άνθρωπος αλλά δεν είχαν γραφτεί σε καμία σελίδα της αθλητικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου. Ο Πίτερ Νόρμαν, πέρα από σύμβολο, ήταν πρώτα από όλα ένας από τους σπουδαιότερους δρομείς που έβγαλε ποτέ η Αυστραλία. Και το όνομά του έμενε στην αφάνεια επειδή η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή θεωρούσε ατιμωτική την πράξη του εκείνο το μεσημέρι του Οκτωβρίου του ’68.

Όπως και να έχει, το ντοκιμαντέρ «Salute» κίνησε τις διαδικασίες ώστε ο... λευκός Πίτερ Νόρμαν να μείνει στην ιστορία ως όφειλε. Τα βιβλία στην Αυστραλία αναγράφουν πλέον το όνομά του, δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο γράφουν επαίνους. Η ιστορία του Πίτερ Νόρμαν είναι ίσως το πλέον εξόφθαλμο λάθος της «βιομηχανίας» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τι ήταν το «Black Power Salute»; Στην τελετή απονομής των 200 μέτρων οι Αμερικανοί Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος ανεβαίνουν στο βάθρο ξυπόλητοι και κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου υψώνουν γροθιές φορώντας μαύρα γάντια, καταδικάζοντας τον ρατσισμό κατά των Αφροαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία. Οι Σμιθ και Κάρλος γίνονται εν μία νυκτί αντιρατσιστικά σύμβολα.

Ο Πίτερ Νόρμαν πέθανε σε ηλικία 64 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή, στις 3 Οκτωβρίου 2006, στη Μελβούρνη. Στην κηδεία του ήταν παρόντες οι Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, οι οποίοι σήκωσαν το φέρετρό του ως τον τόπο ταφής του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1896: Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Χατζηκυριακός, με την υπ’ αριθμόν 28566/17.7.1896 δημόσια διαθήκη του, διαθέτει ολόκληρη την περιουσία του, ύψους 1.488.850 χρυσών δραχμών της εποχής σε μετρητά, ομολογίες και ακίνητα, στο «Χατζηκυριάκειο».

1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας».

1936: Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον τής προσφάτως νόμιμα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, αρχίζει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος που θα διαρκέσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.

1955: Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ εγκαινιάζει και ανοίγει την Ντίσνεϊλαντ στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνιας.

1955: Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κερδίζοντας με 2-1 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

1979: Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγοράζει το 54% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

1989: Το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων B-2 Stealth, γνωστό και ως «αόρατο αεροπλάνο», εκτελεί την πρώτη πτήση του.

1994: Η Βραζιλία κερδίζει το 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και τέταρτο δικό της, νικώντας την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι (0-0) στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η νίκη των Βραζιλιάνων αφιερώνεται από τους παίκτες στον Άιρτον Σένα που χάθηκε νωρίτερα τον ίδιο χρόνο.

2015: Ο 25χρονος Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1 Ζιλ Μπιανκί πεθαίνει υποκύπτοντας στα τραύματά του μετά από μάχη δέκα μηνών.