Το μεγαλύτερο λαϊκό προσκύνημα στον Πειραιά

Άφιξη Λάγιος Ντέταρι: Πέρασαν 33 χρόνια από το μεγαλύτερο λαϊκό προσκύνημα στον Πειραιά!

Το μεγαλύτερο λαϊκό προσκύνημα στον Πειραιά

Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής Λάγιος Ντέταρι έρχεται στην Αθήνα έχοντας υπογράψει στον Ολυμπιακό έναντι αστρονομικού για την εποχή ποσού. Ο δήμαρχος Πειραιά, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, τον υποδέχονται στην πλατεία Κοραή σε μία εκδήλωση που έχει οργανώσει η Λόλα Νταϊφά. Το δημαρχείο είναι σκεπασμένο με μία τεράστια ερυθρόλευκη σημαία, η οποία θα κοπεί σε μικρά κομμάτια και θα μοιραστεί στον κόσμο που ξεπερνά τις 50.000!

Ήταν 13 Ιουλίου του 1988, όταν ο Πειραιάς ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Μπουντεσλίγκα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν βγει πολλές φορές στους δρόμους για ένα γεγονός ή έναν αθλητή, όμως εκείνη την ημέρα συνέβη κάτι ανεπανάληπτο. Είχε κοκκινίσει κάθε τετραγωνικό μέτρο του δρόμου.

Ο Κοσκωτάς κάνει κίνηση ματ και... κλέβει μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους τον Λάγιος Ντέταρι, με το ποσό της μεταγραφής του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να αγγίζει τα 3.000.000.000 δραχμές (8.700.000 ευρώ)! Τρελό ποσό για την εποχή εκείνη. Αυτή ήταν η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο, δεδομένου ότι ο Μαραντόνα είχε αφήσει την Μπαρτσελόνα για τη Νάπολι έναντι του ποσού των 13.000.000 ευρώ!

Στην πλατεία Κοραή του Πειραιά πάνω από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού γεμίζουν την περιοχή, περιμένοντας να υποδεχθούν τον Ούγγρο σούπερ σταρ στο δημαρχείο της πόλης. Όταν βγήκε στο μπαλκόνι με τη σύζυγό του και μίλησε στα ελληνικά, ακολούθησε πανδαιμόνιο, ντελίριο. «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός», έλεγαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και έκαναν τον σταυρό τους, ενώ οι μικροπωλητές είχαν θησαυρίσει πουλώντας μπλούζες με το πρόσωπό του!

Στο λιμάνι έμεινε για δύο σεζόν, σκοράροντας 35 τέρματα σε 51 ματς. Ωστόσο κατέκτησε μόλις ένα Κύπελλο το 1990 και στα τέλη της δεκαετίας αποχώρησε για την Μπολόνια, δεδομένου ότι είχε ξεσπάσει το οικονομικό σκάνδαλο με τον Κοσκωτά. Ο Ντέταρι μόνο τυχαίος δεν ήταν πριν πάει στη Γερμανία. Με τα χρώματα της Χόνβεντ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και βγήκε άλλες τρεις φορές πρώτος σκόρερ. Στη Γερμανία, πριν μεταγραφεί στον Ολυμπιακό, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος!