Όταν ανακαλύφθηκε η σορός του Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου του 1997 ανακαλύφθηκε το πτώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο Βαγεγκράντε της Βολιβίας. Τριάντα χρόνια μετά τη δολοφονία του!

Όταν ανακαλύφθηκε η σορός του Τσε Γκεβάρα

Μετά από ανακρίσεις στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα, ο αιχμάλωτος Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν. Αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή για τη δολοφονία του, αλλά τελικά πυροβόλησε τον αιχμάλωτο, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις».

Ο θάνατός του βεβαιώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Στην Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο κράτησε αρχικά επιφυλακτική στάση απέναντι στην είδηση του θανάτου του, ωστόσο στις 15 Οκτωβρίου αποδέχθηκε το γεγονός μετά την εμφάνιση φωτογραφικών αποδείξεων.

Η σορός του Γκεβάρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σαν Χοσέ Ντε Μάλτα», όπου έγινε και νεκροψία, στο πρακτικό της οποίας καταγράφηκαν συνολικά εννέα πληγές που είχαν προκληθεί από σφαίρες. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο θάνατός του προκλήθηκε από τα τραύματα που έφερε στον θώρακα.

Η σορός του έπρεπε -για τους στρατιωτικούς- να εξαφανιστεί δίχως κανένα ίχνος και θάφτηκε κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χιλιόμετρα από τη Λα Ιγκέρα. Νωρίτερα στο νοσοκομείο είχαν κοπεί τα χέρια του, τα οποία διατηρήθηκαν σε φορμόλη προκειμένου να γίνει αργότερα η οριστική αναγνώρισή του. Το πτώμα του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο.

Ανάμεσα στα αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα που διέθεταν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διώκτες του ανήκε και το ημερολόγιό του, στο οποίο καταγράφονταν τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη δράση του αντάρτικου σώματος στα βολιβιανά εδάφη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας προκειμένου να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1843: Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1904: Γεννιέται ο Χιλιανός Πάμπλο Νερούδα, ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα.

1910: Σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς. Ο Ρολς συνεργάστηκε με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών αυτοκινήτων Ρολς-Ρόις.

1913: Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1962: Οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο κλαμπ «Marquee» του Λονδίνου.

1967: Η χούντα των συνταγματαρχών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη και άλλους επτά Έλληνες της διασποράς για την αντιδικτατορική δράση τους.

1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Το κατακτά o Ολυμπιακός, ο οποίος κερδίζει με 81-69 την ΑΕΚ.

1979: Λήγει η μεγάλης διάρκειας απεργία των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων με επιστράτευση των απεργών.

1991: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο στους Μεσογειακούς Αγώνες, νικώντας την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.

1993: Αρχίζει τη λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

1994: Πεθαίνει ο Άγιος Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης.

1998: Η Γαλλία κερδίζει στον τελικό του Μουντιάλ στο Παρίσι τη Βραζιλία με 3-0 και στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια.

2009: Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Λιθουανίας.

2009: Ο 42χρονος πρωταθλητής και προπονητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Πολίτης πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.