Euro 2004: Όταν το πήραμε και τους τρελάναμε!

Συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον τελικό του Euro 2004, όπου η Ελλάδα τρέλανε την Ευρώπη επικρατώντας με 1-0 της Πορτογαλίας!

Euro 2004: Όταν το πήραμε και τους τρελάναμε!

Το ρολόι σημαδεύει το 57ο λεπτό του τελικού αγώνα που ρίχνει την αυλαία του 12ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ο Άγγελος Μπασινάς παίρνει φόρα και εκτελεί από δεξιά το κόρνερ που έχει κερδίσει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Στο κέντρο της πορτογαλικής άμυνας ακριβώς στη γραμμή της μικρής περιοχής σηκώνεται ο Άγγελος Χαριστέας και, αφού παίρνει παραμάζωμα τους Κοστίνια και Καρβάλιο, καρφώνει με κεφαλιά-δυναμίτη την μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Ρικάρντο!

Η Ελλάδα βλέπει τη συνήθως ανίσχυρη σε διεθνές επίπεδο εθνική της ομάδα να παίρνει προβάδισμα στο «Λουζ» της Λισαβόνας επί της οικοδέσποινας Πορτογαλίας του αναδυόμενου Κριστιάνο Ρονάλντο, έτοιμη να δώσει σάρκα και οστά στη μεγαλύτερη ίσως έκπληξη στην Ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου! Και το κάνει πραγματικότητα, αφού το 1-0 δεν αλλάζει μέχρι το σφύριγμα της λήξης από τον Γερμανό διαιτητή Μερκ.

Η ελληνική αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ κατακτά την Ευρώπη σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, σηκώνει στον πορτογαλικό ουρανό τη βαριά κούπα που έχει πάρει από τα χέρια του «φαρμακωμένου» θρύλου Εουσέμπιο και βγάζει όλη την Ελλάδα στους δρόμους! Ήταν 4 Ιουλίου 2004…

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76’ Βενετίδης), Χαριστέας, Βρύζας (81’ Παπαδόπουλος).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Αντράντε, Καρβάλιο, Μιγκέλ (43’ Φερέιρα), Βαλέντε, Μανίς, Κοστίνια (60’ Ρουί Κόστα), Ρονάλντο, Ντέκο, Φίγκο, Παουλέτα (74’ Γκόμες).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

362 π.Χ.: Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα που τραυματίζεται θανάσιμα, νικούν τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους στη μάχη της Μαντινείας.

1776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ξεκινώντας την επανάσταση κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

1822: Ελληνική Επανάσταση: οι δυνάμεις των Ελλήνων, υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, και των φιλελλήνων ηττώνται από τους Οθωμανούς στη μάχη του Πέτα.

1837: Ανοίγει η πρώτη υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του Λίβερπουλ.

1910: Ο 32χρονος Τζακ Τζόνσον γίνεται ο πρώτος μαύρος πυγμάχος που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο νικώντας τον Τζιμ Τζέφρις.

1911: Ένα τεράστιο κύμα καύσωνα πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σκοτώνοντας 380 ανθρώπους σε έντεκα ημέρες.

1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Κάτω Νευροκόπι Δράμας κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1926: Γεννιέται ο θρυλικός Αργεντινός ποδοσφαιριστής Αλφρέδο Ντι Στέφανο.

1938: Η 39χρονη Γαλλίδα τενίστρια Σουζάν Λενγκλέν, έξι φορές νικήτρια του Γουίμπλεντον, πεθαίνει από λευχαιμία μόλις έναν μήνα μετά τη διάγνωση. Στο Γουίμπλεντον εμφανιζόταν με στολή που άφηνε ακάλυπτα τα χέρια της και φορούσε έναν κεφαλόδεσμο που έμεινε γνωστός με το όνομά της.

1954: Η Γερμανία κερδίζει στον τελικό με 3-2 τη σπουδαία Ουγγαρία του Πούσκας στη Βέρνη και κατακτά το πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στην Ελβετία. Σταματάει έτσι ένα σερί 33 αγώνων χωρίς ήττα των Μαγυάρων, που είχε ξεκινήσει στις 14/5/1950, αποτελώντας διεθνές ρεκόρ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

1961: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τη Σάντος του μεγάλου Πελέ.

1965: Γεννιέται ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Κυριάκος Καραταΐδης.

1966: Έρχεται στον κόσμο ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής Μηνάς Χατζίδης.

1982: Ο Τζίμι Κόνορς κερδίζει τον Τζον Μακ Ένρο με 3-2 σετ (3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4) στον μεγαλύτερο σε διάρκεια (4 ώρες και 16 λεπτά) τελικό ανδρών στην Ιστορία του Γουίμπλεντον.

2003: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ Μπάρι Ουάιτ.

2015: Ο παλιός μπασκετμπολίστας της ΧΑΝΘ και του Παναθηναϊκού και επί δεκαετία αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, Παντελής Δέδες, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 79 ετών.