Τζιμ Μόρισον: Ο θάνατος του «κατά τον δαίμονα εαυτού»

Στις 3 Ιουλίου 1971, ο Τζιμ Μόρισον πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 27 ετών.

Τζιμ Μόρισον: Ο θάνατος του «κατά τον δαίμονα εαυτού»

Σαν σήμερα το 1971 ο διάσημος τραγουδιστής των «The Doors», Τζιμ Μόρισον, πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 27 ετών, βυθίζοντας στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του και λάτρεις της ροκ μουσικής σκηνής. Οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή και ο μυστικός ενταφιασμός του έγιναν αφορμή για ατελείωτες φήμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλλει. Το 1971 ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον. Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως λέγεται ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη και ήθελε να επιστρέψει στην Αμερική. Στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δύο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Κούρσον τον βρήκε νεκρό στην μπανιέρα. Δεν έγινε αυτοψία, γιατί ο γιατρός που τον εξέτασε είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Η απουσία αυτοψίας έδωσε λαβή για πολλές εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Ο Ντάνι Σάγκερμαν διηγείται ότι όταν η Κούρσον επέστρεψε στις ΗΠΑ, του είπε ότι ο Μόρισον είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο Σάγκερμαν σημειώνει ότι η Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, τη μια λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει και την άλλη ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της.

Η ιστορία με την αθέλητη λήψη ηρωίνης υποστηρίζεται από τη διήγηση του Αλέν Ρονέ που έκανε παρέα με το ζευγάρι στο Παρίσι. Στον τάφο του, στο νεκροταφείο «Père Lachaise» στο Παρίσι, υπάρχει μία ελληνική επιγραφή! «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφει στα ελληνικά η επιγραφή και έχει συμβάλει στο μυστήριο που καλύπτει τη ζωή και τον θάνατό του. Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα. Δαίμων ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε τη μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

«Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτιδα που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως τον θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη και ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν «δίαυλο» μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

Η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφτηκε από τους συγγενείς του Μόρισον στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των «The Doors» έπραττε στη σύντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός» και όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.

ME MIA MATIA...

1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones.

1933: Οι Ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας.

1943: Οι Γερμανοί εκτελούν στη Θεσσαλονίκη 50 Έλληνες πατριώτες.

1960: Ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμηνεύει η Νανά Μούσχουρη.

1964: Ομάδα ακροδεξιών νεαρών εισβάλλει στη Βουλή σε ώρα συνεδρίασης. Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν δυναμικά τους εισβολείς και δέρνουν κάποιους από αυτούς. Συλλαμβάνονται 30 νεαροί, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε αυστηρές ποινές φυλάκισης. Οι εισβολείς είχαν αποσπαστεί από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, υποψηφίου της ΕΡΕ.

1978: Η 19χρονη Μαριμπέλ Ατιενθάρ είναι η πρώτη ταυρομάχος που μεταπολεμικά κάνει την εμφάνισή της σε αρένα της Μαδρίτης και σκοτώνει δύο ταύρους βάρους 500 κιλών έκαστος, ενώ αποθεώνεται από το πλήθος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110