Δολοφονία για ένα αυτογκόλ…

Στις 22 Ιουνίου 1994, κατά τον δεύτερο αγώνα της Κολομβίας στη φάση των ομίλων εναντίον των ΗΠΑ, ο Εσκομπάρ σημειώνει αυτογκόλ στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην τελική επικράτηση των ΗΠΑ με 2-1.

Δολοφονία για ένα αυτογκόλ…

Καθώς η Κολομβία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ ισοβάθμησαν στον όμιλο στο τέλος της διοργάνωσης, η ήττα αυτή αποδείχθηκε σημαντική για τον αποκλεισμό της από τη φάση των «16».

Στις 2 Ιουλίου του 1994, έξι ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας από το Μουντιάλ, ο Αντρές Εσκομπάρ κάλεσε τους φίλους του στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «El Indio» στην πόλη Μεντεγίν. Όταν αποχώρησαν από το νυχτερινό κέντρο και καθώς κατευθύνονταν στον χώρο στάθμευσης, ο Εσκομπάρ βρέθηκε μπροστά σε τρεις άνδρες, οι οποίοι τον πυροβόλησαν εξ επαφής έξι φορές. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά 45 λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 120.000 άτομα. Ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε έναν μήνα πριν από τον προγραμματισμένο γάμο με τη σύντροφό του, Πάμελα Κασκάρντο. Για ένα αυτογκόλ...

Την ίδια νύχτα της δολοφονίας συνελήφθη για την υπόθεση ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του. Ο Μουνιόθ εργαζόταν για λογαριασμό διαφόρων καρτέλ της χώρας, ενώ είχε εργαστεί ως οδηγός των αδελφών Πέδρο και Χουάν Γκαλόν, οι οποίοι φέρονταν να έχουν στοιχηματίσει και χάσει σημαντικά ποσά στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Το 1995 καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκισης, τα οποία το 2001 μειώθηκαν σε 26. Αποφυλακίστηκε τελικά το 2005, έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια φυλάκισης.

Μετά τη δολοφονία του Εσκομπάρ, ο πατέρας του, ο τραπεζίτης Ντάριο Εσκομπάρ, και η οικογένειά του ίδρυσαν την οργάνωση «Andrés Escobar Project» για μη προνομιούχα παιδιά που επιθυμούν να αγωνιστούν στο ποδόσφαιρο. Το 2002 ο δήμος του Μεντεγίν ύψωσε ένα άγαλμα προς τιμήν του. Το 2009 η σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ «30 for 30» του ESPN, για τα 30 χρόνια του σταθμού, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ με τίτλο «The Two Escobars». Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης η εκτέλεση του αρχηγού του καρτέλ Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, καθώς και η σχέση του ποδοσφαίρου στην Κολομβία με τα οργανωμένα καρτέλ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1698: Ο Τόμας Σέιβερι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή.
1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασικό της οδού Πανεπιστημίου.
1939: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, Έλληνας πολιτικός και ποιητής, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της δικτατορίας της χούντας των συνταγματαρχών.
1944: Πολιτική κρίση Καΐρου: ο πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, κατά την επικείμενη απελευθέρωση, προς αποτροπή εμφυλίου πολέμου.
1953: Κηρύσσεται 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων», όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής.
1961: Ρεκόρ στην Ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας πραγματοποιεί ο Ολυμπιακός, όταν κατακτά το πέμπτο συνεχόμενο τρόπαιο νικώντας στον τελικό τον Πανιώνιο με 3-0 (Γιώργος Σιδέρης 68’, 89’ και Κώστας Παπάζογλου 34’).
1998: Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
2000: Με το γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ στον «ξαφνικό θάνατο» η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Γιούρο 2000 στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Τζο Φάγκαν, ο προπονητής που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του τρεμπλ το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε.
2017: Πεθαίνει ο Μίνως Κυριακού, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004–2009).