1950: Η νίκη των ΗΠΑ, που δεν πίστευαν ούτε οι Αμερικανοί!

Σαν σήμερα το 1950 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους «New York Times» για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της.

1950: Η νίκη των ΗΠΑ, που δεν πίστευαν ούτε οι Αμερικανοί!

Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, αλλά το τηλεγράφημα που φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας δεν δημοσιεύεται, επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό!

Οι εφημερίδες της εποχής αφιέρωναν το πολύ μία σελίδα στα αθλητικά και καμία εφημερίδα δεν ήταν πρόθυμη να πληρώσει απεσταλμένο δημοσιογράφο στη Βραζιλία. Τον αγώνα παρακολούθησε μόνο ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Ντεντ Μακσκίμινγκ, που εργαζόταν σε τοπική εφημερίδα του Σεντ Λιούις. Ο Μακσκίμινγκ ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου και ταξίδεψε μέχρι τη Βραζιλία με δικά του έξοδα, παίρνοντας άδεια από τη δουλειά του. Μόνο αυτός γνώριζε την εξέλιξη του αγώνα και δικό του ήταν το μοναδικό άρθρο που ανέφερε τη νίκη της Αμερικής στις 30 Ιουνίου 1950.

Οι Βρετανοί από τη μεριά τους δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα νέα που πήραν. Το τηλεγράφημα έγραφε «Αγγλία - Αμερική 0-1», αλλά ήταν σίγουροι ότι ήταν τυπογραφικό λάθος. Δεν ήταν δυνατόν να έχασαν από μία άπειρη ομάδα όπως η Αμερική. Έτσι τύπωσαν ότι η Εθνική τους κέρδισε τον αγώνα με σκορ 10-1, πιστεύοντας προφανώς ότι έλειπε το «1» μπροστά από το «0». Αυτός ήταν ο μύθος που συνόδευε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, ο οποίος όμως πρόσφατα διαψεύστηκε.

Αρχεία ιστορικών εφημερίδων δείχνουν ότι κανείς δεν έγραψε πως η Αγγλία νίκησε. Αντιθέτως, όλοι έκαναν λόγο για μία ταπεινωτική ήττα της Εθνικής τους ομάδας από τους Αμερικανούς και προσπάθησαν να ελαφρύνουν την ντροπή τους, υποστηρίζοντας ότι οι παίκτες της Αμερικής ήταν Βρετανοί μετανάστες. Για κακή τους τύχη όμως, οι οκτώ από τους έντεκα παίκτες της ομάδας είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί μπορεί να αδιαφόρησαν τότε για την ηρωική προσπάθεια των συμπατριωτών τους, αλλά την τίμησαν το 2005 με την ταινία «The game of their lives», στην οποία εξιστορείται η περιπέτεια των παικτών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1884: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.

1908: Μία περίεργη έκρηξη σημειώνεται κοντά στον ποταμό Τανγκούσκα στη Σιβηρία, η οποία αργότερα θα υπολογιστεί στους 10 με 15 μεγατόνους. Το μέγεθος της έκρηξης είναι τόσο μεγάλο ώστε καταστρέφονται 60.000.000 δέντρα σε έκταση 2.150 χιλιομέτρων. Οι πρώτες έρευνες θα αρχίσουν το 1920, αλλά τα αίτια της έκρηξης είναι ακόμη άγνωστα. Άλλοι λένε ότι πρόκειται για μετεωρίτη, άλλοι για πυρηνικό πείραμα, άλλοι για επίθεση εξωγήινων.

1913: Οι Βούλγαροι υποχωρώντας λεηλατούν και πυρπολούν το Δοξάτο Δράμας, ενώ σφαγιάζουν περισσότερους από 650 κατοίκους, ιδίως γυναικόπαιδα.

1934: Αναταραχή επικρατεί στο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας με την αμφισβήτηση του Αδόλφου Χίτλερ. Τελικά ο Φύρερ επιβάλλεται, σκοτώνοντας 77 στελέχη του κόμματος ή κατ’ άλλους 400. Το επεισόδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως «Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών».

1956: Δύο αεροπλάνα συγκρούονται πάνω από το Γκραντ Κάνιον στην Αριζόνα και συντρίβονται, σκοτώνοντας και τους 128 επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών.

1957: Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).

1959: Αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο συντρίβεται σε δημοτικό σχολείο στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 11 μαθητές και 6 κατοίκους από τη γειτονιά.

1996: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 64 ετών, ο Λάκης Πετρόπουλος στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται με την ομάδα ποδοσφαίρου των παλαιμάχων.

1998: Αρχίζει επισήμως τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

2002: Η Βραζιλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, κερδίζοντας στον τελικό στη Γιοκοχάμα τη Γερμανία με 2-0.

2009: Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού Μπράις Μουν επιστρέφοντας από πάρτι συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής τραυματίζει θανάσιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ μία 25χρονη γυναίκα με το αυτοκίνητό του.

2011: Βάσει του νόμου της κυβέρνησης Ερντογάν υποχρεώνονται όλες οι ομάδες με χορηγούς τσιγάρα ή ποτά να αφαιρέσουν το όνομα του χορηγού από την ονομασία τους. Έτσι, μετά από 55 χρόνια παρουσίας στο τουρκικό πρωτάθλημα η Εφές Πίλσεν μετονομάζεται σε «Αναντολού Εφές», αφαιρώντας το όνομα της παραγωγού μπίρας Πίλσεν, εισάγοντας όμως το όνομα της εταιρείας εμφιαλώσεως.

2012: Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θύμιος Καρακατσάνης.