Έλβις Πρίσλεϊ: Η τελευταία παράσταση του «βασιλιά»

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1977 πραγματοποιείται η τελευταία συναυλία του Έλβις Πρίσλεϊ στην Ιντιανάπολις.

Έλβις Πρίσλεϊ: Η τελευταία παράσταση του «βασιλιά»

Σαν σήμερα το 1977 ο Έλβις Πρίσλεϊ δίνει στην Ιντιανάπολις την τελευταία συναυλία του, μπροστά σε 200.000 θεατές! «Φαινόταν σε άθλια κατάσταση, πραγματικά άθλια», θυμάται ένας θαυμαστής του Έλβις που είχε παρακολουθήσει εκείνη την ιστορική συναυλία. Όπως έγραψε η δημοσιογράφος της «Greensburg Daily News» Τζίνι Ντρίους, που ήταν επίσης παρούσα σε εκείνη τη συναυλία, «έμοιαζε να είναι η τελευταία έξοδος». Και όπως θυμάται χαρακτηριστικά, το κλίμα ήταν εξωπραγματικό, προκαλούσε στο κοινό ρίγη συγκίνησης. «Ήταν ο βασιλιάς μας».

Το 1977 είχε βρει τον Πρίσλεϊ να μάχεται με τον εαυτό του, καθώς είχε μετατραπεί σε μια καρικατούρα αυτού που ήταν μερικά χρόνια νωρίτερα. Πολλές συναυλίες του ματαιώθηκαν, ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Όπως αυτή στην Ιντιανάπολις...

Πήρε την κάτω βόλτα μετά το διαζύγιό του το 1973, όταν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μαχόταν και με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνισή του αλλά και στην απόδοσή του πάνω στη σκηνή. Παρά τα όποια προβλήματα, ο Πρίσλεϊ συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα χρόνια.

Η τελευταία παράσταση του «βασιλιά του ροκ εντ ρολ» ήταν στις 26 Ιουνίου 1977 και το τελευταίο τραγούδι ήταν το «Are you lonesome tonight?».

Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις ο Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός από τη μνηστή του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Baptist Memorial», όπου στις 3.30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή αρρυθμία εξαιτίας των ουσιών, της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των συνταγογραφημένων φαρμάκων που έπαιρνε.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1862: «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικήν τάξιν...» αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ».

1945: Πενήντα κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1954: Τα περισσότερα γκολ σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται στον αγώνα Αυστρία - Ελβετία 7-5 για τα προημιτελικά της διοργάνωσης της Ελβετίας.

1957: Η Ρόμα νικά την ΑΕΚ με 3-1 σε διεθνές φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών αναλφαβήτων.

1963: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι επισκέπτεται το διαιρεμένο Βερολίνο. Αρχίζει τον λόγο του με την περίφημη φράση: «Ich bin ein Berliner» («είμαι κι εγώ Βερολινέζος»).

1978: Η πτήση 189 της «Air Canada» βγαίνει εκτός διαδρόμου στο διεθνές αεροδρόμιο του Τορόντου και συντρίβεται σε χαράδρα. Δύο από τους 107 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.

1979: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι, σε ηλικία 37 ετών ανακοινώνει ότι αποχωρεί οριστικά από τα ρινγκ.

1983: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 3-1 τη Δόξα Δράμας και κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας, το τέταρτο συνεχόμενο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ού Ευρωμπάσκετ από τη Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Ζάγκρεμπ.

1992: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις-προτάσεις.

1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο ο ιδρυτής, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ, Αλέξης Τομπουλίδης, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στη Χαλκιδική.

1999: Εγκαινιάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας το υπερσύγχρονο στάδιο «Μιλένιουμ» με τον αγώνα ράγκμπι Ουαλία - Νότια Αφρική.

2011: Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην 110χρονη ιστορία της στη Nacional B, τη δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

2016: Η Χιλή νικά την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (0-0 ο κανονικός αγώνας) και κατακτά το επετειακό Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στα γήπεδα των ΗΠΑ.

2019: Ο μεγάλος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, ο δις τρίτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1988, Μπάμπης Χολίδης, αφήνει αιφνιδίως, μέσα στο σπίτι του, την τελευταία του πνοή προτού συμπληρώσει τα 63 του χρόνια.