Η… πρόσληψη της Μαρίας Κάλλας

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1940 προσελήφθη στη Λυρική Σκηνή του τότε Βασιλικού Θεάτρου η Μαρία Κάλλας.

Η… πρόσληψη της Μαρίας Κάλλας

Σε ηλικία μόλις 17 ετών και επτά μηνών, στις 20 Ιουνίου του 1940, προσελήφθη στη Λυρική Σκηνή του τότε Βασιλικού Θεάτρου η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου. Η απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, που άλλαξε το όνομά της σε Μαρία Κάλλας και έγινε η απόλυτη ντίβα του λυρικού θεάτρου, ανανεώνοντας το είδος και αποτελώντας έκτοτε σημείο αναφοράς κάθε τραγουδίστριας της όπερας. Το 1941 έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο ως Βεατρίκη στην οπερέτα Βοκκάκιος του Σουπέ. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην Τόσκα, στον Κάμπο, στην Καβαλερία Ρουστικάνα, στον Πρωτομάστορα του Μανώλη Καλομοίρη (το μόνο ελληνικό έργο που τραγούδησε το 1944), στον Φιντέλιο και στον Ζητιάνο Φοιτητή.

Η εν Ελλάδι πενταετής θητεία της ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1945, οπότε μετακόμισε στη γενέτειρά της, τη Νέα Υόρκη, για να προωθήσει τη διεθνή καριέρα της. Και το έκανε με διθυραμβικό τρόπο, αφού για 15 περίπου χρόνια κυριάρχησε παγκοσμίως και έγραψε ιστορία, πρωταγωνιστώντας αρχικά στη Σκάλα του Μιλάνου και στη συνέχεια στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Οι θρυλικές εμφανίσεις της επί σκηνής και η πολυτάραχη προσωπική της ζωή την κατέστησαν μύθο στον 20ό αιώνα, που επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί σε βιβλία και στον κινηματογράφο.

451: Διεξάγεται η «Μάχη των Εθνών» στα Καταλανικά Πεδία της Γαλατίας. Από τη μια πλευρά Ρωμαίοι και Βησιγότθοι και από την άλλη οι Ούνοι υπό τον Αττίλα. Ο μέχρι τότε αήττητος στρατός του Αττίλα υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά μήνες αργότερα θα ανασυνταχθεί και θα προελάσει εκ νέου ως τη Ρώμη.

1824: Ο τουρκικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χοσρέφ καταπλέει στα Ψαρά. Ακολουθεί αποβίβαση και μάχη, όπου οι υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το νησί και στη συνέχεια ακολούθησε ανηλεής σφαγή. Από τους 30 χιλιάδες κατοίκους του νησιού, οι 18 χιλιάδες θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι.

1929: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο εθνικός ευεργέτης, έμπορος και πολιτικός, Εμμανουήλ Μπενάκης.

1942: Γεννήθηκε ο Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής και ηγέτης του συγκροτήματος Beach Boys, Μπράιαν Γουίλσον. Για την προσφορά του στη μουσική το γκρουπ εισήχθη στο ροκ εν ρολ Hall of Fame το 1988.

1978: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια 35 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

1980: Ο γκολκίπερ Νίκος Σαργκάνης πήρε μεταγραφή από την Καστοριά στον Ολυμπιακό. Πέντε χρόνια αργότερα, συμπτωματικά την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.

1992: Ο Κώστας Γκατσιούδης πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στον ακοντισμό με επίδοση 80,36 μ., σε αγώνες που έγιναν στο ΟΑΚΑ.

2004: Η εθνική ομάδα ηττήθηκε 2-1 από τη Ρωσία στο τρίτο ματς του ομίλου της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Πορτογαλία κέρδιζε την Ισπανία και έτσι η «γαλανόλευκη» προκρίθηκε και συνέχισε την πορεία της προς την ιστορική κατάκτηση του Γιούρο.

2015: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στους ίδιους αγώνες ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην οριζόντια δοκό.