Το άδοξο τέλος του... γίγαντα Μπολ

Σε ηλικία 47 ετών, στις 19 Ιουνίου 2010, ο Μανούτε Μπολ, ένας από τους ψηλότερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο ΝΒΑ, έχασε τη μάχη για τη ζωή

Το άδοξο τέλος του... γίγαντα Μπολ

Σε ηλικία 47 ετών, στις 19 Ιουνίου 2010, ο Μανούτε Μπολ, ένας από τους ψηλότερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο ΝΒΑ, έχασε τη μάχη για τη ζωή, υποκύπτοντας στα προβλήματα που προκάλεσε στην υγεία του το Σύνδρομο Stevens-Johnson από το οποίο και έπασχε. Είχε εισαχθεί σε κλινική από τις 12 Μαΐου του 2010 αντιμετωπίζοντας εσωτερική αιμορραγία, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του είχε παρουσιάσει επιπλοκές η λειτουργία του ήπατος.

Ο ύψους 2,31 μέτρων… γίγαντας γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1962 στο Σουδάν. Η μητέρα του ήταν 2,08 μ. (!), ο πατέρας του 2,03 μ., ενώ ο νονός του ήταν από τους ψηλότερους ανθρώπους που πάτησαν στη Γη με ύψος 2,39μ.!

Αν και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, το εγκατέλειψε γρήγορα επειδή ήταν πολύ ψηλός και στα τέλη της εφηβικής του ηλικίας πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Αγωνιζόταν στη Χαρτούμ, ομάδα της πρωτεύουσας, όταν τον είδε ο τεχνικός Ντον Φίλεϊ του Feirleigh Dickinson University και τον έπεισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Οι εμφανίσεις του συνέβαλαν να επιλεχθεί στο νούμερο 31 του ντραφτ του 1985 και μέχρι το 1994, όταν και αποσύρθηκε, έπαιξε σε τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ (Μπούλετς, Ουόριορς, Σίξερς και Χιτ).

Το ύψος του τον βοήθησε να πραγματοποιήσει μια καλή καριέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ μαζί με τον Γκεόργκε Μουρεσάν ήταν οι ψηλότεροι παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο NBA. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με 1.599 πόντους, 2.647 ριμπάουντ και 2.086 κοψίματα. Παράλληλα, ήταν για δύο σεζόν (1986, 1989) ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ με τα περισσότερα κοψίματα, ενώ είναι ο μοναδικός στην ιστορία του πρωταθλήματος που έχει περισσότερα κοψίματα παρά πόντους! Ο γιος του, Μπολ Μπολ, αγωνίζεται στην Αμερική και έχει ύψος κοντά στα 2,20μ.!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

240 π.Χ.: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο.

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι Φον Βεστπάλεν. Ο Γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1863: Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1951: Πεθαίνει στην Αθήνα ο εκ των κορυφαίων ποιητών του 20ού αιώνα Άγγελος Σικελιανός, έπειτα από νοσηλεία εξαιτίας λήψης φαρμάκου που του προκάλεσε πολλές οργανικές διαταραχές.

1953: Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ των Σοβιετικών.

1963: Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

1974: Η -κατά πολλούς- καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών, ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή, κατακτά το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, έχοντας την καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη με 102 γκολ!

2004: Η Νάντια Κομανέτσι ίπταται πάνω από το Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, κρατώντας τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα.