Η αρχή του ελληνικού έπους στην Πορτογαλία

Σαν σήμερα το 2004 ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της Εθνικής στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Η αρχή του ελληνικού έπους στην Πορτογαλία

Χιλιάδες Πορτογάλοι είχαν κατακλύσει το «Ντραγκάο» στην πρεμιέρα του Γιούρο 2004 για να δουν την Εθνική τους ομάδα να κάνει πάρτι απέναντι στην πιο αδύναμη Ελλάδα.

Ο Καραγκούνης κάνει το 0-1 μόλις στο 6ο λεπτό και ο Μπασινάς με πέναλτι ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 0-2, επίσης στο 6ο λεπτό αλλά του δευτέρου ημιχρόνου (51’)!

Σε εκείνο το σημείο όλοι άρχιζαν να πιστεύουν στην πρώτη ελληνική επιτυχία σε τελική φάση διοργάνωσης (Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Μουντιάλ). Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν οι γηπεδούχοι ήταν να μειώσουν στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με γκολ του νεαρού τότε Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς στη θέση του Ρουί Κόστα. Αυτή ήταν -κατά πολλούς- η μέρα που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο στα μάτια των Ευρωπαίων (όχι στα δικά μας)...

Η συνέχεια γνωστή και η ιστορία ακόμα νωπή, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 17 ολόκληρα χρόνια. Παρ’ ότι ήταν η μοναδική νίκη στον όμιλο (ήττα από Ρωσία, ισοπαλία με Ισπανία), η Εθνική ομάδα προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και το «παραμύθι» τελείωσε όπως ξεκίνησε... Οι ομάδες που έπαιξαν στην πρεμιέρα ήταν και στον τελικό. Ο νικητής ήταν ίδιος και εκατομμύρια Έλληνες βρέθηκαν στα ουράνια! Έτσι ξαφνικά...

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στο ματς της 12ης Ιουνίου 2004:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κόουτο, Φερέιρα, Ρουί Ζόρζε, Κοστίνια (65’ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρουί Κόστα (46’ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46’ Ντέκο), Παουλέτα.

ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67’ Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46’ Κατσουράνης).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

1963: Ο αντιρατσιστής ηγέτης Μέντγκαρ Έβερς δολοφονείται μπροστά από το σπίτι του στο Τζάκσον του Μισισίπι από μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν.

1964: Ο αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για σαμποτάζ στη Νότια Αφρική.

1967: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους.

1982: Πάνω από 750.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης για να διαδηλώσουν κατά των πυρηνικών όπλων. Η εκδήλωση θα μείνει στην ιστορία ως «No Nukes».

1983: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 2-0 τον ΠΑΟΚ και εξασφαλίζει το 24ο πρωτάθλημα σε σύνολο 47 διοργανώσεων.

1991: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

1996: Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

1999: Ο Σκωτσέζος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον, χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων της, για τη μεγάλη προσφορά του όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στον πολιτισμό.

2013: Ο Έλληνας πρωταθλητής του κανόε καγιάκ Ανδρέας Κιλιγκαρίδης πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών από οξεία λευχαιμία.

2014: Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Τα Γήπεδα» από τη σειρά της ΕΡΤ «Τα Στέκια – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού» σε σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη (γιου του Χάρρυ Κλυνν), με συνεντεύξεις γνωστών αθλητικογράφων, βετεράνων ποδοσφαιριστών αλλά και παραγόντων, συγγραφέων, και λοιπών.