Λε Μαν 1955: Η μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου του 1955, ογδόντα τρεις (83) άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλοι 100 τραυματίζονται (εκ των οποίων οι 76 ακρωτηριάζονται) στο Γκραν Πρι του Λε Μαν στην Γαλλία, όταν η Μερσέντες του Πιερ Λεβέ μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Λανς Μακλίν και με ταχύτητα 150 μιλίων/ώρα βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω τους θεατές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει καταγραφεί σε αγώνα αυτοκινήτων.

Λε Μαν 1955: Η μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων

Ο Χόθορν μόλις είχε προσπεράσει τον Λεβέ, ο οποίος τον "κυνηγούσε", ενώ προσπέρασε και το πολύ πιο αργό Austin-Healey του επίσης Βρετανού Λανς Μακλίν, όταν δέχτηκε σήμα από τα πιτς του να μπει για ανεφοδιασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φρενάρει απότομα, αναγκάζοντας τον Μακλίν να κάνει έναν ελιγμό για να τον αποφύγει. Όμως, αυτός ο ελιγμός είχε σαν αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να βρεθεί στον δρόμο της Μερσέντες του Λεβέ, ο οποίος, με ταχύτητα 150 μιλίων την ώρα (240 km/h) ήταν αδύνατον να τον αποφύγει.

Η Μερσέντες του Λεβέ χτύπησε το Όστιν του Μακλίν, απογειώθηκε και έπεσε πάνω στην εξέδρα, κάνοντας διαδοχικές αναπηδήσεις. Ο Λεβέ σκοτώθηκε ακαριαία, το αυτοκίνητο του Μακλίν έκανε αρκετές φορές στροφή γύρω από τον εαυτό του (τετακέ), αλλά σταμάτησε σχεδόν στο κέντρο της πίστας, χωρίς όμως ο οδηγός του να τραυματιστεί.

Το αυτοκίνητο του Λεβέ σχεδόν διαλύθηκε χτυπώντας στην εξέδρα με το καπό του να εκτοξεύεται και κυριολεκτικά να αποκεφαλίζει τους πιο κοντινούς θεατές, σαν γκιλοτίνα. Ο κινητήρας και ο πρόσθιος άξονας επέπεσαν σαν δρεπάνια στους θεατές, ενώ το σασί του αυτοκινήτου, στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μαγνήσιο για να γίνει ελαφρύτερο, ανεφλέγη (σαν δαυλός, αναφέρουν τα μέσα της εποχής), προκαλώντας περισσότερα θύματα λόγω της πυρκαγιάς. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα θύματα ανήλθαν σε 82 νεκρούς και 76 ακρωτηριασμένους.

Η Μερσέντες απέσυρε τα αυτοκίνητά της από τον αγώνα, ο οποίος συνεχίστηκε και τον κέρδισε η Τζάγκουαρ και ο Χόθορν (οι διοργανωτές δέχτηκαν σκληρή κριτική γιατί δεν τον διέκοψαν). Ύστερα από αυτό το ατύχημα, η Μερσέντες αποσύρθηκε από όλους τους αγώνες αυτοκινήτου ως το 1989, ενώ ορισμένες χώρες απαγόρευσαν ολοσχερώς τους αγώνες αυτοκινήτου στο έδαφός τους, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Σουηδία.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι, σημερινό Αγρίνιο.
1870: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ. To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν.
1931: Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.
1962: Οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άνγκλιν και Κλάρενς Άνγκλιν γίνονται οι μόνοι φυλακισμένοι που καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ.
1963: Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας εμποδίζει την εγγραφή δύο μαύρων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αργότερα, την ίδια μέρα, οι δύο φοιτητές εγγράφονται συνοδεία μονάδων της εθνοφρουράς της Αλαμπάμα που έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
1980: Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.
1989: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.
2002: Ο ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο οικονομολόγος Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990.
2009: Ο Πορτογάλος επιθετικός Κριστιάνο Ρονάλντο μεταγράφεται από την Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού-ρεκόρ για την εποχή των 94 εκατ. ευρώ.
2011: Οι απλήρωτοι παίκτες της ομάδας πόλο ανδρών του Ολυμπιακού κερδίζουν 7-3 τη Βουλιαγμένη στο Λαιμό και κατακτούν το 12ο Πρωτάθλημα σε 13 χρόνια και 5ο συνεχόμενο νταμπλ.
2012: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Κουβανός Teofilo Stevenson Lawrence, ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.
2014: Ο καλαθοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, Κώστας Μουρούζης, πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.
2015: Η ΕΡΤ σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επαναλειτουργεί μετά από δύο χρόνια