Ο «Άγιος Πέτρος» στο… σπίτι του

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου 1995, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Ο «Άγιος Πέτρος» στο… σπίτι του

Τα 290 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών. Ο «Άγιος Πέτρος», ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη. Ένα πολύτιμο απόκτημα, ένα έργο τέχνης που έχει για τους Έλληνες τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία. Ο «Άγιος Πέτρος» ανήκει σε μια σειρά από προσωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων και του Χριστού, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ελ Γκρέκο και ονομάστηκαν «αποστολάτα». Στόλιζαν συνήθως το σκευοφυλάκιο των δυτικών καθολικών ναών, όπου οι ιερείς φύλασσαν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας.

Ο «Άγιος Πέτρος» είναι μια αυστηρή ρεαλιστική μορφή που κοιτάζει στοχαστικά πέρα από τον θεατή. Κρατάει τα κλειδιά που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Ο μπλε χιτώνας και το πορτοκαλί ιμάτιο έχουν ζωγραφιστεί με πλατιές πινελιές, ενώ λευκά φώτα σαν αστραπές τρέχουν πάνω στις πτυχές, θυμίζοντας τα φώτα και τις χρυσοκοντυλιές της βυζαντινής τέχνης.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (το σημερινό Ηράκλειο) της Κρήτης και πέθανε το 1612 στο Τολέδο. Δημιούργησε τη δική του μοναδική τεχνοτροπία, που αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Ο «Άγιος Πέτρος» υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του 1600 και του 1607 και έχει διαστάσεις 68,5 x 53 εκατοστά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1919: Εμφανίζεται η πρώτη φωτογραφία από ευρωπαϊκό αγώνα μπάσκετ στην Αρένα του Μιλάνου.
1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 μέρες αργότερα, αφού διανύσει συνολική απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.
1932: Υπερψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, βάζοντας τις βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.
1949: Ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».
1953: Ένας ανεμοστρόβιλος χτυπά το Μίσιγκαν, σκοτώνοντας 116 άτομα, τραυματίζοντας 844 και καταστρέφοντας 340 σπίτια.
1963: Ο Μίκης Θεοδωράκης και είκοσι Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός
μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.
1990: Ξεκινά στην Ιταλία το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
1996: Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τον Παναθηναϊκό και μετακομίζει στο ΝΒΑ.
1998: Ο Ελβετός Σεπ Μπλάτερ αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ, αντικαθιστώντας τον Ζοάο Χαβελάνζε.
2000: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.