H «εφεύρεση» του τρίποντου

Στις 5 Ιουνίου 1961 το ABL εφάρμοσε για πρώτη φορά τον κανονισμό του τρίποντου.

H «εφεύρεση» του τρίποντου

Σαν σήμερα το 1961 το American Basketball League (ABL), κατά την ηγεσία του Έιμπ Σάμπερσταϊν, εφάρμοσε για πρώτη φορά τον κανονισμό του τρίποντου. Η απόσταση από το καλάθι «άγγιζε» τα 6,71 μέτρα, με το πρωτοποριακό αυτό μέτρο για τα δεδομένα του τότε μπασκετικού κόσμου να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το ABL άντεξε εντέλει μονάχα για μιάμιση σεζόν (1961-62, μέρος της σεζόν 1962-63), ωστόσο το τρίποντο υιοθετήθηκε από το «Eastern Professional Basketball League» για τη σεζόν 1963-64.

Δυστυχώς και αυτή η διοργάνωση άντεξε για μόλις μία χρονιά, φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο για τις λίγκες που «ξεπηδούσαν» εκείνη την εποχή και υπέκυπταν στον ανταγωνισμό από τα διασημότερα «brand names».

Η πρώτη πραγματικά σημαντική εφαρμογή του τρίποντου έγινε στο American Basketball Association (ABA), το μέγεθος του οποίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, το ΑΒΑ έψαχνε τρόπους προκειμένου να ξεπεράσει το ΝΒΑ σε φήμη και εμπορικότητα και ο κομισάριός του και θρύλος του ΝΒΑ, Τζορτζ Μάικαν, έφερε στο προσκήνιο το τρίποντο, μαζί με τις πολύχρωμες μπάλες και το χρονόμετρο των 30 δευτερολέπτων. Με τον τρόπο αυτό, το προϊόν του έγινε πιο ελκυστικό, με αρκετούς σταρ της εποχής να το επιλέγουν αντί του ΝΒΑ. Ο Μάικαν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Με το τρίποντο δίνεται η ευκαιρία στους πιο... μικρούς παίκτες να σκοράρουν και να ανοίξουν την άμυνα, κάνοντας το παιχνίδι πιο απολαυστικό για τους οπαδούς».

Σημειώνεται πως την εποχή εκείνη, εν αντιθέσει με τη σημερινή, οι ποιοτικοί κοντοί ήταν ελάχιστοι, με τους ψηλούς να κυριαρχούν. Το 1976 το ΑΒΑ συγχωνεύτηκε με το ΝΒΑ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η γενική πτώση του προϊόντος κατά τη δεκαετία του 1970, ωστόσο το τρίποντο δεν εφαρμόστηκε στο νέο ΝΒΑ. Αυτό έγινε 9 χρόνια αργότερα... Ο Κρις Φορντ των Μπόστον Σέλτικς ήταν ο πρώτος που σκόραρε από τη γραμμή του τρίποντου (7,24 μ) στο ΝΒΑ στις 12 Οκτωβρίου 1979.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.

1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παρουσιάζει στο «The Milton Berle Show» το νέο του τραγούδι «Hound Dog», σκανδαλίζοντας το κοινό με τις υπονοούμενες κινήσεις των γοφών του.

1960: Διακομιδή των οστών του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.

1960: Πεθαίνει από καρκίνο στην Αθήνα σε ηλικία 57 ετών ο Χρήστος Μάντικας, ένας από τους μεγαλύτερους εμποδιστές της προπολεμικής περιόδου, αθλητής του Παγχιακού και της ΑΕΚ.

1967: Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά και στις Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο Αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο
Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.

1969: Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος επικηρύσσεται με ποσό 500.000 δραχμών και συλλαμβάνεται τρεις ημέρες αργότερα σε διαμέρισμα της οδού Πάτμου.

1972: H Ελλάδα και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1978: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 83-72 στην ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και κατακτά το νταμπλ στο μπάσκετ.

1996: Ο Γιώργος Δώνης κάνει χρήση του νόμου Μποσμάν, υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.

2005: Ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο 66χρονος Γκι Ρου, έπειτα από 44 (!) χρόνια στον πάγκο της Οσέρ ανακοινώνει και επισήμως την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Δωροθέα, Πλούταρχος, Κύνθια, Απόλλωνας, Νίκανδρος, Σεληνιάς, Σελήνη.