Τρία χρόνια χωρίς τον μεγάλο Χάρρυ Κλυνν

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τον θάνατο του Χάρρυ Κλυνν. Τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου του 2018 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Τρία χρόνια χωρίς τον μεγάλο Χάρρυ Κλυνν

Ο αγαπητός σε όλους καλλιτέχνης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, έπαθε κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά τον θάνατο του γιου του και βρισκόταν καθηλωμένος με αναπνευστικά προβλήματα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Πέρα από το ανεξίτηλο καλλιτεχνικό του έργο σε θέατρο, δισκογραφία, τηλεόραση, ο πολυτάλαντος Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε συγγραφική δραστηριότητα (13 βιβλία), ενώ, επηρεασμένος από τον ζωγράφο πατέρα του, δημιούργησε εκατοντάδες έργα ζωγραφικής, άλλα με τον κλασικό τρόπο και άλλα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Μεγάλη αγάπη του υπήρξε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Το 1980 ηγήθηκε μίας ομάδας Ποντίων και φίλων του συλλόγου της γενέτειράς του, του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η προσπάθεια κρίθηκε επιτυχημένη, αφού η ομάδα κατά το διάστημα της προεδρίας του απέκτησε γήπεδο, επανήλθε στην Α’ Εθνική μετά από 20 χρόνια, απέκτησε υποδομές, φυτώριο και γύρω της συσπείρωσε παλιούς και νέους φίλους. Ο Χάρρυ Κλυνν προχώρησε και σε προτάσεις αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή της σύγκρουσης του 1988 μεταξύ συλλόγων και πολιτείας, που οδήγησε για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά σε διακοπή του πρωταθλήματος. Την εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρασε νέα μεγάλη κρίση.

H πολιτεία αφαίρεσε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχώρησε στην ΕΠΟ. Ομόφωνα όλες οι ομάδες πρότειναν για πρόεδρο της ΕΠΑΕ τον Xάρρυ Kλυνν. O Xάρρυ Kλυνν ανέλαβε την προεδρία, αναδιοργάνωσε την EΠAE, ήρθε σε επαφές με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και πρότεινε όρους που είναι εξαιρετικά ελκυστικοί και η πολιτεία δεν μπορούσε να αρνηθεί. Το πρωτάθλημα τελικά ξαναγύρισε στην ΕΠΑΕ. Τρία χρόνια αργότερα αποχώρησε από την προεδρία. Η πρότασή του για την καθιέρωση ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των ΠΑΕ.

Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε πολιτικά ενεργός, ακόμη και κατά τις περιόδους όπου δεν συμμετείχε σε κάποιον επίσημο θεσμό. Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή του στο θέμα της ποντιακής ομογένειας, στης οποίας το επίσημο κίνημα προήδρευσε, καθώς και η γνωστή του πολιτική σάτιρα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1864: Τα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα.
1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
1932: Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1971: Η Τσέλσι κατακτά στο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ με 2-1. Στα προκριματικά η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.
1986: Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.
1991: Το περιοδικό «Τρίποντο» δημοσιεύει δημοψήφισμα των Ελλήνων αθλητικογράφων για την ανάδειξη των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μπάσκετ. Πρώτος παίκτης αναδεικνύεται ο Νίκος Γκάλης με 1.120 ψήφους και ακολουθούν Παναγιώτης Γιαννάκης (1.108), Παναγιώτης Φασούλας (1.101), Βασίλης Γκούμας (916), Φάνης Χριστοδούλου (913). Καλύτερος προπονητής ο Γιάννης Ιωαννίδης και διαιτητής ο Κώστας Ρήγας. Πρώτη ομάδα ανακηρύσσεται ο Άρης.
1997: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής του πέμπτου επαγγελματικού πρωταθλήματος της ΕΣΑΚ (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 53-68 στον τέταρτο αγώνα των πλέι οφ). Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός κερδίζει τρεις τίτλους: πρωτάθλημα, Κύπελλο και Πρωταθλητριών.
2005: Διεξάγεται ο 50ός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδας η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι «My number one», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδας στα 31 χρόνια συμμετοχής της στον θεσμό.
2005: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο -και 21ο στην Ιστορία του- νικώντας στον τελικό τον Άρη με 3-0 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα.