Το... νταμπλ πάρτι στο Παγκρήτιο (vid)

Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου του 2006, ο Ολυμπιακός κατακτά το νταμπλ νικώντας την ΑΕΚ με 3-0 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Το... νταμπλ πάρτι στο Παγκρήτιο (vid)

Ο τερματοφύλακάς του, Αντώνης Νικοπολίδης, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατακτά τρία συνεχόμενα νταμπλ (με δύο διαφορετικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό).

Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος εντός των συνόρων τη σεζόν 2005-06 καθώς, πέρα από το πρωτάθλημα, πανηγύρισε και το Κύπελλο, κάνοντας έτσι το νταμπλ για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Η ΑΕΚ βρέθηκε στον δρόμο του στον τελικό του Κυπέλλου που έλαβε χώρα στο Παγκρήτιο, όμως δεν μπόρεσε να προβάλει αντίσταση απέναντι στους Πειραιώτες και έτσι μετά τις δύο ευρείες νίκες της στο πρωτάθλημα (3-1 εκτός και 3-0 εντός), η ομάδα του Τροντ Σόλιντ θριάμβευσε και στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση κόντρα στην «Ένωση» επικρατώντας 3-0.

Οι Κωνσταντίνου και Τζόρτζεβιτς έβαλαν τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού στο δεύτερο ημίχρονο και ο Νέρι Καστίγιο προσέθεσε το κερασάκι στην τούρτα του θριάμβου με ένα υπέροχο γκολ έπειτα από σόλο ενέργεια που πέρασε όλη σχεδόν την αντίπαλη άμυνα. Σημειώνεται πως ο τελικός αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του «Δικεφάλου», ο οποίος είχε προαναγγείλει πάντως την αποχώρησή του παραμονή του αγώνα.

Σημειώστε ότι εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός σε τρεις αναμετρήσεις με αντίπαλο την ΑΕΚ (δύο στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο) πέτυχε ισάριθμες νίκες, βάζοντάς της συνολικά 9 γκολ! Η ομάδα του Τροντ Σόλιντ έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνη τη σεζόν, προσθέτοντας το 22 τρόπαιο Κυπέλλου στο παλμαρέ της.

Τα γκολ της αναμέτρησης: 61' Κωνσταντίνου, 70' Τζόρτζεβιτς, 88' Καστίγιο.

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67' Μάριτς), Οκκάς (76' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89' Ντάνι).

ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71' Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος, Ίβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Έμερσον, Λυμπερόπουλος (84' Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76' Καπετάνος).

ME MIA MATIA...

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική -παράδεισο σήμερα των υπεράκτιων εταιρειών- και τα ονομάζει Λας Τορτούγας εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.
1859: Συγκρούσεις σημειώνονται στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας (Σκιαδικά).
1886: Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίζει να δίνει καπελάκια στους παίκτες που εμφανίζονται σε διεθνείς αγώνες και έτσι επικρατεί ο όρος «caps» ως συνώνυμος των διεθνών συμμετοχών.
1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο τον δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις μία τοις χιλίοις.
1933: Φοιτητές, μέλη του ναζιστικού κόμματος, καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».
1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντας υπέρ της Ενώσεως.
1967: Με ομόφωνη γνώμη του ανακριτή Σωκράτη Σωκρατείδη και του εισαγγελέα Θ. Χατζίκου κρίνεται προφυλακιστέος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ ο Ανδρέας Παπανδρέου.
1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας.
1999: Η Νιγηρία αποσύρει την υποψηφιότητά της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2000, ώστε να βοηθήσει τη Νότια Αφρική να αναλάβει τη μεγάλη διοργάνωση.
2000: Η αγγλική λίγκα ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας τη διαδικασία των πέναλτι.
2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας όταν κερδίζει 3-0 τον Ιωνικό στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου στην Ιστορία του.
2009: Πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο όπου η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ και πατέρας του πρώην προέδρου του ΠΑΟ, Νικόλα.