Η αυτοκτονία του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν

Σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν στο Βερολίνο.

Η αυτοκτονία του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν

Για πολύ καιρό οι ιστορικοί περιέγραφαν την ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ, Eύα Μπράουν, σαν μια κατά βάση απολιτική παρουσία δίπλα στον δικτάτορα. Παρότι εκείνος ήταν πάντα περισσότερο αφοσιωμένος στο κόμμα και στις ιδέες του παρά στην Εύα Μπράουν, εκείνη επέλεξε να «φύγει» μαζί του, σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου του 1945.

Οι έρευνες για τις λεπτομέρειες της σχέσης του Χίτλερ με την Μπράουν ξεκίνησαν όταν ο δικτάτορας ήταν ακόμη στη ζωή. Το 1932 η Μπράουν προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το όπλο του πατέρα της, κάτι που ερμηνεύεται από ορισμένους σύγχρονούς της ως μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του αφοσιωμένου στο κόμμα και στις ιδέες του, Χίτλερ. Το 1935 η Εύα αποπειράται να αυτοκτονήσει και πάλι, αυτήν τη φορά με υπνωτικά χάπια, ενώ στοιχεία δείχνουν πως η σχέση μετά από αυτό το περιστατικό έγινε πιο στενή.

Η Μπράουν ήταν πιστή στον Χίτλερ μέχρι θανάτου και αυτή η άνευ όρων πίστη ήταν που εκτιμούσε περισσότερο απ’ όλα ο Φύρερ σε εκείνη, αφού όπως έλεγε και ο ίδιος: «Μόνο η Μπράουν και ο γερμανικός ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα».

Στις αρχές Απριλίου του 1945 ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ημέρες του ναζισμού ήταν μετρημένες. Η Εύα μετακόμισε στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στα υπόγεια της Καγκελαρίας, όπου βρισκόταν το θωρακισμένο καταφύγιο του Φύρερ. Αρνήθηκε να φύγει και δήλωσε ότι θα παραμείνει κοντά του. Στις 29 Απριλίου ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε τελικά την Εύα Μπράουν στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, με τους Σοβιετικούς στρατιώτες να βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο. Ο γάμος ήταν πολιτικός, με τη νύφη να φορά ένα μαύρο φόρεμα.

Την επομένη, 30 Απριλίου 1945, το ζεύγος Χίτλερ κλείστηκε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι σε ένα δωμάτιο του καταφυγίου και αυτοκτόνησε με χάπια υδροκυανίου κι ενώ οι Σοβιετικοί απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την Καγκελαρία. Αμέσως μετά τα δύο πτώματα αποτεφρώθηκαν. Την τέφρα τους βρήκαν οι πρώτοι στρατιώτες που εισήλθαν στο καταφύγιο μετά από λίγο. Οι Σοβιετικοί τούς έθαψαν μυστικά στο Μαγδεμβούργο μαζί με τα πτώματα της οικογένειας Γκέμπελς που είχε αυτοκτονήσει ομαδικά.

1789: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1925: Ο Ολυμπιακός, ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο του αγώνα στο Ποδηλατοδρόμιο κερδίζοντας την ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν ντ’ Αρκ» με σκορ 5-0.
1947: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, μία ομάδα της ΟΠΛΑ (οργάνωση του ΚΚΕ) επιτίθεται με χειροβομβίδες κατά λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση σκοτώνονται πέντε και τραυματίζονται οκτώ αεροπόροι.
1993: Η Μόνικα Σέλες τραυματίζεται με μαχαίρι στην πλάτη στο Αμβούργο από οπαδό της Στέφι Γκραφ. Ο τραυματισμός κρατάει τη Σέλες αρκετό διάστημα εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
1995: Ο 28χρονος Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, Μουκάντι Τσιμάγια, αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο στον αγώνα εναντίον του Πανελευσινιακού από πνευμονικό οίδημα και απουσία ασθενοφόρου.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Πάνος Γεραμάνης, που είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στο «ΦΩΣ» το 1962.
2017: Η βολεϊμπολίστρια Άννα Ξερικού πεθαίνει στο Μπελέμ της Βραζιλίας σε ηλικία 45 ετών μετά την επιπλοκή που παρουσίασε η υγεία της από εγχείρηση στο στομάχι για την τοποθέτηση του λεγόμενου γαστρικού μανικιού. Υπήρξε από τις κορυφαίες πασαδόρους που ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ. Η καριέρα της περιελάμβανε ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, ΖΑΟΝ, Μίλωνας, Δραπετσώνα και Άγιος Σώστης, ενώ το 2011 βοήθησε τον Πανναξιακό να προαχθεί στην Α2 γυναικών. Ακόμη, ήταν διεθνής και πρωταθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ.