Ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Μπάκα και οι καταγγελίες (vid)

Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, άγνωστοι ξυλοκόπησαν άγρια τον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί στο οποίο επέβαινε. Δέκα μέρες πριν είχε γίνει ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ και στο 118ο λεπτό (0-0 στην παράταση) έγινε η φάση που τίναξε τα πάντα στον αέρα!

Ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Μπάκα και οι καταγγελίες (vid)

Ο Βλάχος μάρκαρε τον Βαζέχα μέσα στην περιοχή, ο Πολωνός φορ έπεσε (δεν φάνηκε ξεκάθαρα αν υπήρχε μαρκάρισμα για πέναλτι) και ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Το τι ακολούθησε δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω του, τον πήγαιναν... καροτσάκι, τον έβριζαν, ενώ του έσκισαν μέχρι και τη φανέλα. Ο Βλάχος πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε και μετά τον κρατούσαν για να μη χτυπήσει τον διαιτητή, ενώ ο Μανωλάς, που έσπρωχνε συνεχώς τον ρέφερι, επίσης αποβλήθηκε. Εντέλει ο Βαζέχα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και χάρισε το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό. Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει για τον διαιτητή, ο οποίος δέκα μέρες μετά (29/4/1995) θα ζούσε εφιαλτικές στιγμές...

Ο Μπάκας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του μετά την επίθεση: «Όταν φτάσαμε στο Ελληνικό, κοίταξα μαζί με τους επόπτες γύρω μου, αλλά δεν διέκρινα κάτι ύποπτο. Πήραμε ταξί για το ξενοδοχείο και λίγα μέτρα μακριά από το αεροδρόμιο, σε κάποιο φανάρι, άρχισε η περιπέτειά μας.

Πέντε “φουσκωτοί” άνοιξαν την πόρτα του ταξί, με έσυραν έξω και άρχισαν να με χτυπάνε με λοστούς και με μια μεγάλη κλειδαριά στο σώμα, στα πόδια και στο πρόσωπο. Επί 20 λεπτά κρατούσαν ακινητοποιημένο το ταξί και δεν άφηναν τον ταξιτζή και τους επόπτες να βγουν και να με βοηθήσουν. Συνολικά ήταν οκτώ άτομα, πληρωμένοι δολοφόνοι, και πρώτη φορά φοβήθηκα τόσο πολύ. Με χτυπούσαν και έλεγαν “καρ....η θα πληρώσεις γι’ αυτά που έκανες στην ΑΕΚάρα. Έτσι πληρώνει η Original. Αν είσαι εσύ μια φορά μάγκας, εμείς είμαστε τριάντα"».

Ο Μπάκας είχε κατονομάσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως υποκινητή της επίθεσης σε δήλωση που είχε κάνει στην «Ελευθεροτυπία». Ο Μελισσανίδης συνομίλησε με τον Μπάκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό και μία από τις πιο απίστευτες στιχομυθίες του ελληνικού αθλητισμού έλαβε χώρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στην ερώτηση «Πείτε μας, κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;», ο διαιτητής απάντησε «Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης...», για να πάρει τον λόγο στη συνέχεια ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης» και να πει: «Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σε όλη την Ελλάδα σαν την Μπριζίτ Μπαρντό».

ME MIA MATIA...
1707: Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.
1913: Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.
1945: Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.
1970: Πόλεμος του Βιετνάμ: οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.
1980: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο «άρχοντας του σασπένς», Άλφρεντ Χίτσκοκ.
1992: Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κινγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο μέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ, που επεκτάθηκαν οι ταραχές, τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.
2005: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από τον Λίβανο μετά από 29 χρόνια κατοχής.