Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης «έφυγε» νωρίς...
Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου του 1999, πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ιδρυτής της εταιρείας Vanimar και πατέρας του νυν προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ήταν γιος του επιχειρηματία Απόστολου Μαρινάκη. Μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια, η οποία διατηρούσε χυτήριο, εκ των γνωστότερων του νησιού, το οποίο βρισκόταν βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στην οδό Λοχαγού Μαρινέλη στο Ηράκλειο. Κατασκεύαζαν καμπάνες για τις εκκλησίες του νησιού, οι οποίες κοσμούν ακόμα και σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μηνά και εκκλησίες της Σητείας, του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Είχαν και εξαγωγική δραστηριότητα στη Γαλλία, στην Ιταλία και στις Δαλματικές Ακτές (Τεργέστη). Μετά όμως τη γερμανική κατοχή η οικογένειά του καταστράφηκε οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Φοίτησε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο μηχανουργείο του αδελφού του, Θεμιστοκλή Μαρινάκη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και εργάστηκε στον τομέα των επισκευών πλοίων.
Το 1970 ίδρυσε την εταιρεία Vanimar, αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι και τον θάνατό του, αυξάνοντας σημαντικά τον στόλο του. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά (1978-1989) και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις 20 Δεκεμβρίου 1986 και στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989.
Ασχολήθηκε επίσης με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα του Ολυμπιακού και του ΑΠΟ Κερατσινίου. Διετέλεσε πρόεδρος του δευτέρου, έφορος της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ενώ το 1979, μαζί με άλλους δέκα εφοπλιστές, ανέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, διατελώντας γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Εκείνος ανακάλυψε τον Νίκο Βαμβακούλα και τον έκανε δώρο στην ομάδα, ενώ καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη ως πρώτο τερματοφύλακα. Ήταν ο μόνος, μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, που δεν πούλησε το μερίδιό του στον Γιώργο Κοσκωτά. Προσέφυγε, δε, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου, στα δικαστήρια κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Σαλιαρέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
ME MIA MATIA...
1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα, στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 Έλληνες και Άραβες μισθοφόροι (Α’ Βερβερικός Πόλεμος).
1908: Τελετή έναρξης των τέταρτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Θα διαρκέσουν έξι μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.
1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.
1952: Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1956: Ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Ρόκι Μαρτσιάνο ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ρινγκ μετά από 49 αγώνες, 43 από τους οποίους κέρδισε με νοκ άουτ.
1981: Παρουσιάζεται το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο κέντρο ερευνών Xerox PARC.
1988: Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης ASALA, ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι, γραμματέα του κλιμακίου PLO Αθήνας.
1992: Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.
1999: Διακόπτεται οριστικά λόγω πολέμου (ΝΑΤΟ - Σερβία) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας μετά από απόφαση της ομοσπονδίας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, η Μπουντούτσνοστ.
2002: Η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52’) και Ίβιτς (83’), ενώ για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε στο 70’ ο Τζιοβάνι.
2004: Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που δίνονται στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ των τελευταίων σε σύγκριση με τις υπό ένταξη χώρες.