Η έκρηξη του Τσερνόμπιλ

Σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου του 1986, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Η έκρηξη του Τσερνόμπιλ

Στο Τσερνόμπιλ έχουν συμβεί συνολικά 32 συμβάντα, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με έγγραφα του ουκρανικού κλάδου της KGB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2003, σημειώθηκαν 29 ατυχήματα την περίοδο μεταξύ 1977 και 1981. Τα ατυχήματα αυτά, αν και σχετικά μικρής έκτασης, κατέδειξαν σφάλματα στην κατασκευή και στον τρόπο λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου καθώς και παρατυπίες στους κανονισμούς ασφαλείας.

Ένα άλλο ατύχημα του 1982, που έγινε γνωστό αλλά αποκρύφθηκαν σημαντικές λεπτομέρειές του από τη σοβιετική κυβέρνηση, ήταν ένα συμβάν στον αντιδραστήρα Νο 1 του εργοστασίου που οδήγησε σε μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Το δυστύχημα για το οποίο το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι γνωστό όμως είναι αυτό που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986. Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδήγησε σε συμβάν της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας, με εκατοντάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολύ περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.

Στις 11 Οκτωβρίου 1991 σημειώθηκε ένα ακόμη ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Ο θάλαμος μιας τουρμπίνας του αντιδραστήρα Νο 2 έπιασε φωτιά, πράγμα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κτίριο του αντιδραστήρα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ο αντιδραστήρας Νο 2 υπέστη ανεπιδιόρθωτες ζημιές και έτσι έπαψε να λειτουργεί το ίδιο έτος.
Η Ουκρανία, που διατηρούσε σε λειτουργία τον ενεργειακό σταθμό του Τσερνόμπιλ ακόμη και μετά το δυστύχημα του 1986, υπέκυψε στις πιέσεις των κυβερνήσεων των κρατών του G8 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 25 Δεκεμβρίου του 1995 ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την παύση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού. Το 1996 διεκόπη η λειτουργία του αντιδραστήρα Νο 1, που ήταν και ο παλαιότερος, και ο αντιδραστήρας Νο 3 του εργοστασίου ήταν ο μόνος που παρέμεινε σε λειτουργία. Σήμερα το εργοστάσιο ελέγχεται τακτικά από ειδικούς για τα επίπεδα ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή και για την κατάσταση των ανενεργών αντιδραστήρων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.
1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1944: Ο Γεώργιος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.
1966: Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό οκτώ νεκρούς.
1982: 57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.
1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική.
2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας στον τελικό του φάιναλ 4 της Eυρωλίγκας της καταλανικής Σαμπαντέλ με 10-9 στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη εκθρόνισε την κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη και κατάκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, καθώς την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το ΛΕΝ Τρόφι. Επίσης, σταμάτησε το αήττητο που διατηρούσε η Σαμπαντέλ, η οποία είχε να χάσει από τις 7/3/2012 (είχε ηττηθεί από τη Βουλιαγμένη στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης).

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στο στομάχι ο Αμερικανός πρώην αμυντικός ποδοσφαιριστής Τζίμι Μπανκς, γεννημένος στο Μιλγουόκι το 1964. Μαζί με τον συμπαίκτη του Ντέσμοντ Άρμστρονγκ ήταν οι δύο πρώτοι Αφροαμερικανοί που συμπεριελήφθησαν στην ομάδα των ΗΠΑ για το Μουντιάλ του 1990.

2020: Ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, επί σειρά πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, Γιώργος Κουκουλάκης, πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110