Ο φονικός σεισμός στην Κόρινθο

Το βράδυ της 22ας Απριλίου 1928 εκδηλώθηκε ο πανίσχυρος τεκτονικός σεισμός της Κορίνθου, που κατέστρεψε την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και το Λουτράκι.

Ο φονικός σεισμός στην Κόρινθο

Ο κυρίως σεισμός εκδηλώθηκε στις 22:14. Η μέγιστη έντασή του ήταν 9-10 βαθμοί της κλίμακας Μερκάλι, ενώ το μέγεθος ήταν 6,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν επιφανειακός, βάθους 5 χλμ., και το επίκεντρό του υπολογίστηκε 70 χλμ. δυτικά της Αθήνας, κοντά στη διώρυγα και εντός του τριγώνου Κόρινθος - Καλαμάκι - Λουτράκι. Έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας, τα νησιά του Σαρωνικού, τις Κυκλάδες, τον Βόλο, την Πρέβεζα, ακόμα και την Κρήτη.

Οι ισχυρές προσεισμικές δονήσεις είχαν τρομοκρατήσει τους κατοίκους της περιοχής που είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως τα σπίτια τους. Ο κυρίως σεισμός κατεδάφισε σχεδόν ολοσχερώς την Κόρινθο και το Λουτράκι, ενώ στην Κόρινθο υπήρξαν 20 νεκροί και 30 τραυματίες. Τα σπίτια της περιοχής δεν είχαν την παραμικρή αντισεισμική θωράκιση με αποτέλεσμα στην πλειονότητά τους να γκρεμιστούν (καταστράφηκαν πάνω από 2.000 κατοικίες), όρθια έμειναν μόνο όσα είχαν χτιστεί τα τελευταία χρόνια και διέθεταν θεμέλια από σκυρόδερμα.

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων της καταστροφής περιγράφουν στιγμές δαντικής κόλασης, με το έδαφος να υποχωρεί στην κυριολεξία κάτω από τα πόδια τους. Εκτός των νεκρών, τραυματίστηκαν στρατιώτες που βρίσκονταν στο στρατόπεδο της Κορίνθου, ενώ διακόπηκε η τηλεγραφική σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες για την καταστροφή να είναι συγκεχυμένες τις πρώτες ημέρες. Όλα τα δημόσια κτίρια της Κορίνθου καταστράφηκαν, ενώ από τις φυλακές της πόλης βρήκαν ευκαιρία να αποδράσουν πολλοί φυλακισμένοι.

Στο Λουτράκι από 500 σπίτια είχαν μείνει όρθια μόλις τα 100, από τα οποία όμως πολλά είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Οι κάτοικοι του Λουτρακίου είχαν υποστεί ένα ακόμη μαρτύριο, καθώς στις εφιαλτικές στιγμές του σεισμού είχαν δει μια πυκνή κόκκινη φλόγα να γδέρνει τον ουρανό. Οι γυναίκες έκλαιγαν, οι άνδρες σταυροκοπιούνταν λέγοντας ότι είχε έρθει η Δευτέρα Παρουσία, αλλά τελικώς οι φλόγες προέρχονταν από τον σταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή που υπέστη ομοίως πολλές ζημιές. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι ζημιές στην Κορινθία ξεπερνούσαν το 1 δισ. δραχμές.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1866: Ο Γεώργιος Σκούφος γίνεται δήμαρχος Αθηναίων.

1906: Αρχίζουν στην Αθήνα οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται πλέον ως μέρος των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων.

1912: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα», το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος. Πρώτος εκδότης της ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.

1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.

1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2. Επόπτες είναι ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Νίκος Ρίζος.

1997: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 74-65 την Ολίμπια Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ρώμης.

2001: Ο Ολυμπιακός νικά εκτός έδρας τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-5) και γίνεται η πρώτη ομάδα από συστάσεως του ελληνικού πρωταθλήματος (1959-60) που πετυχαίνει 14 συνεχόμενες νίκες. Το σερί θα φτάσει τις 15 νίκες και θα σταματήσει στη Νέα Σμύρνη στον αγώνα με τον Πανιώνιο (2-1).

2001: Η Ξάνθη νικά τον Ηρακλή με 1-0. Αυτός ο φαινομενικά αδιάφορος αγώνας, ωστόσο, περνά στην Ιστορία, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα του Ηρακλή χρησιμοποιεί τέσσερις τερματοφύλακες σε διάφορες θέσεις της ενδεκάδας.

2002: Ο Ηρακλής στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

2004: Ο Αμερικανός παίκτης των Aριζόνα Κάρντιναλς, Πάτρικ Tίλμαν, σκοτώνεται σε μάχη στο Αφγανιστάν σε ηλικία 28 ετών.

2017: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110