Η σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν
Η σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν ήταν μια ένοπλη επίθεση που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1999, σε μια μη ενσωματωμένη περιοχή της κομητείας Τζέφερσον στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο.
Εκτός από τους πυροβολισμούς, η πολύπλοκη και εξαιρετικά οργανωμένη επίθεση περιελάμβανε βόμβα πυρκαγιάς για την εκτροπή των πυροσβεστών, δεξαμενές προπανίου που μετατράπηκαν σε βόμβες που τοποθετήθηκαν στην καφετέρια, 99 εκρηκτικές συσκευές και βόμβες αυτοκινήτου. Οι δράστες, οι τελειόφοιτοι μαθητές Έρικ Χάρις (18 ετών) και Ντίλαν Κλίμπολντ (17 ετών), δολοφόνησαν 12 μαθητές και έναν δάσκαλο. Τραυματίστηκαν 21 επιπλέον άτομα και άλλα τρία τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το σχολείο. Στη συνέχεια το δίδυμο των δραστών αυτοκτόνησε.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Tα θύματα
Αν και τα ακριβή κίνητρά τους παραμένουν ασαφή, τα προσωπικά ημερολόγια των δραστών αποδεικνύουν ότι επιθυμούσαν οι ενέργειές τους να ανταγωνιστούν τη βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι και άλλα θανατηφόρα συμβάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ‘90. Η επίθεση έχει αναφερθεί από τη «USA Today» ως «αυτοκτονική επίθεση που σχεδιάστηκε ως μεγάλη -αν και κακώς εφαρμοσμένη- τρομοκρατική βομβιστική επίθεση». Η σφαγή έχει αναφερθεί ως «η πιο θανατηφόρα ένοπλη επίθεση σε Λύκειο στην Ιστορία των ΗΠΑ».
Οι δύο δράστες
Η σφαγή προκάλεσε συζήτηση για τους νόμους ελέγχου των όπλων, τις κλίκες στο Λύκειο, τις υποκουλτούρες και τον εκφοβισμό. Προκάλεσε μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια των σχολείων με πολιτικές μηδενικής ανοχής, έναν ηθικό πανικό σχετικά με τη γοτθική κουλτούρα, τον πολιτισμό των όπλων, τους κοινωνικά απομονωμένους (παρόλο που οι δράστες δεν ήταν περιθωριοποιημένοι), τη χρήση φαρμακευτικών αντικαταθλιπτικών από εφήβους, την εφηβική χρήση του διαδικτύου και τη βία σε βιντεοπαιχνίδια.
ME MIA MATIA...
1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιστορία της λογοτεχνίας.
1914: Η σφαγή του Λάντλοου: η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
1920: Τελετή έναρξης των έβδομων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας. Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.
1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας), και στον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.
1963: Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της Αμερικανίδας ηθοποιού Μάρτιν Στίβενς.
1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85’ Μπέτεγκα, από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το εισιτήριο. Διαιτητής του αγώνα ο Ούγγρος Κάρολι Παλοτάι.
1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
2010: Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεξικού, γίνεται για δεύτερη φορά μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο και η μεγαλύτερη στη χώρα.
2014: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών στο Τορόντο του Καναδά ο Αμερικανός πρώην πυγμάχος Ρούμπιν Κάρτερ, γνωστός με το προσωνύμιο «The Hurricane» (τυφώνας). Ο Κάρτερ έγινε γνωστός παγκοσμίως για το γεγονός ότι πέρασε 19 χρόνια στη φυλακή για ένα τριπλό έγκλημα, το οποίο ποτέ δεν διέπραξε, το 1966 στο Νιου Τζέρσι. Μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μοχάμεντ Άλι και ο Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος έγραψε προς τιμήν του το πασίγνωστο τραγούδι «Hurricane», εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την υποστήριξή τους στον αγώνα του. Το 1999 τον Κάρτερ ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία «The Hurricane», που πήρε το όνομά της από το παρατσούκλι του και χάρισε στον γνωστό ηθοποιό μια Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.