Τριάντα χρόνια από τη βόμβα στην Πάτρα (pics - vid)

Στις 19 Απριλίου 1991 εξερράγη βόμβα στην Πάτρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι πολίτες. Επίσης, σκοτώθηκε το άτομο που μετέφερε τη βόμβα.

Τριάντα χρόνια από τη βόμβα στην Πάτρα (pics - vid)

Η βόμβα εξερράγη στο ασανσέρ πολυκατοικίας στην οδό Βότση 14, στο κέντρο της Πάτρας. Τη βόμβα μετέφερε ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης, ο 26χρονος Ιμπραχήμ Χασικέχ, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε ομάδα που σχετιζόταν με το δίκτυο του Αμπού Νιντάλ. Η βόμβα φέρεται να προοριζόταν για το βρετανικό προξενείο, στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας. Τότε όμως ο Χασικέχ, είτε επειδή ήθελε να κάνει ένα τελευταίο έλεγχο του εκρηκτικού μηχανισμού είτε επειδή υπήρχε κόσμος στο προξενείο που ενδεχομένως θα τον υποψιαζόταν, μπήκε στην πολυκατοικία της οδού Βότση και κατευθύνθηκε στο ασανσέρ. Εκεί πιθανώς προσπαθώντας να αλλάξει την ώρα έκρηξης της βόμβας ή από κάποιο λάθος χειρισμό του εξερράγη η βόμβα με 11 κιλά δυναμίτη, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί ο ίδιος και να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι που βρίσκονταν σε μια εταιρεία κούριερ στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Έξω από την πολυκατοικία περίμενε τον 26χρονο ο συνεργός του, ο Ασάρ Αλ Νομπανί 29 χρόνων, ο οποίος μετά την έκρηξη εξαφανίστηκε.

Οι έξι νεκροί πολίτες ήταν οι εξής: Γιώργος Παπασωτηρόπουλος 58 χρόνων, Βασίλης Κυριακόπουλος 53 χρόνων, Γιάννης Καυκάς 25 χρόνων, Όλγα Σταγγαλινού 25 χρόνων, Δημήτρης Σεϊτανίδης 23 χρόνων και Γεωργία Βέρρα 24 χρόνων.

Αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο στα συντρίμμια της εισόδου μετά την έκρηξη βρήκαν κομμάτια της φοιτητικής ταυτότητας του δράστη και το ένα του παπούτσι και σύντομα κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν. Λίγες μέρες μετά συνέλαβαν τον Αλ Νομπανί και άλλους δύο Παλαιστίνιους, τους Μπαϊκαράτ και Αουάντ Καλίλ.

Το φθινόπωρο του 1995 ο Αλ Νομπανί και ο Μπαϊκαράτ Καλίλ καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκιση (για κατοχή, προμήθεια, κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή, για σύσταση συμμορίας και για διακεκριμένες φθορές), ενώ ο Αουάντ Καλίλ σε τρία χρόνια (για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών). Επίσης, το δικαστήριο διέταξε την άμεση απέλασή τους μετά την έκτιση των ποινών τους.

Κάθε χρόνο στις 19 Απριλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο στην Πάτρα για τους έξι νεκρούς από την έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1587: Ο Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.
1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα, αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.
1980: Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στην Ολλανδία. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν / Σοφού «Οτοστόπ» το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1980: Οι REM δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους ενώπιον 150 θεατών στο «11:11 Koffee Club» στην Αθήνα της Τζόρτζια. Η συναυλία θα διακοπεί από την αστυνομία επειδή το κλαμπ δεν διέθετε τη σχετική άδεια.
1994: Ο Ολυμπιακός νικάει 77-72 τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του 7oυ φάιναλ φορ στο Τελ Αβίβ.
1995: Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος σε ομοσπονδιακό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
1999: Ο Γιόζεφ Βάντσικ κλείνει την καριέρα του υπερασπίζοντας για τελευταία φορά την εστία του Παναθηναϊκού στον αγώνα ΠΑΟ - Εθνικός 5-1.
1997: Ο Άρης ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ, σπάζοντας σερί που ήθελε το εθνικό πρωτάθλημα να καταλήγει στην Αθήνα από την καθιέρωσή του το 1968!

2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η πριγκίπισσα Μέγκαν.