Εξήντα χρόνια από το Όσκαρ που ο Χατζιδάκις πέταξε στα… σκουπίδια

Στις 17 Απριλίου 1961 ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά». 

Εξήντα χρόνια από το Όσκαρ που ο Χατζιδάκις πέταξε στα… σκουπίδια

Σαν σήμερα το 1961 ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά» που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.

Ο ίδιος ο συνθέτης είχε σημειώσει το 1981 σε κείμενο που δημοσιεύεται και στο επίσημο σάιτ του (www.hadjidakis.gr): «Το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Όσκαρ που πήρα ερήμην μου και έξω απ’ τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για ν’ αφαιρέσω αυτό τον “τίτλο τιμής” από την πλάτη μου, μα αν δεν το κατάφερα αυτό, ο αγώνας με βοήθησε να ξαναγίνω νέος ή να ξαναγίνομαι νέος κάθε φορά που ο χρόνος μού πετούσε μία επίσημη υπενθύμιση της παρουσίας του».

Το αγαλματάκι που σήμερα κοσμεί την οικία του συνθέτη γλίτωσε από την… ανακύκλωση την τελευταία στιγμή και μάλλον από τύχη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 -όπως διηγείται ο θετός γιος του, Γιώργος Χατζιδάκις, o Μάνος κάποια στιγμή και χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς πέταξε το Όσκαρ στον κάδο απορριμμάτων. Ενώ μιλούσε το ίδιο μεσημέρι με την αδελφή του, τη Μιράντα, η τελευταία ακούει την οικιακή βοηθό, η οποία μετέφερε τις σακούλες των απορριμμάτων, να μονολογεί για το ασυνήθιστο βάρος τους. Αμέσως η αδελφή του Μάνου Χατζιδάκι σαν να υποψιάστηκε κάτι, σηκώθηκε από τον καναπέ και έψαξε τις σακούλες. Εκεί ανακάλυψε το Όσκαρ που είχε πετάξει ο ίδιος ο συνθέτης μερικές ώρες νωρίτερα. Μόνο που η αδελφή του δεν το άφησε στο σπίτι του συνθέτη, αλλά το πήρε στο δικό της. Το επέστρεψε έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Σήμερα το Όσκαρ βρίσκεται σε βιτρίνα με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή και με «συνοδό» έναν Καραγκιόζη -μια σημειολογική πρωτοβουλία του Γ. Χατζιδάκι.

Η απέχθεια του θετού πατέρα του για το Όσκαρ είχε ως «θύμα» ακόμη και τη Μαρία Κάλλας. Με την τελευταία ο Μάνος Χατζιδάκις συνέτρωγε το 1963 σε ρεστοράν του Παρισιού, όταν κάποια στιγμή ήρθαν από πάνω τους τέσσερις μουσικοί που έπαιζαν τα «Παιδιά του Πειραιά». Η Μαρία Κάλλας ως δείγμα φιλοφρόνησης προς το πρόσωπό του άρχισε να το τραγουδά με αποτέλεσμα όλο το ρεστοράν, όπως ήταν φυσικό, να γυρίσει να την ακούσει. Όταν τελείωσε το τραγούδι, ο Μάνος Χατζιδάκις έσκυψε και της είπε στο αφτί: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου θα τραγουδούσε τόσο μέτρια αυτό το μέτριο τραγούδι». Και φυσικά αυτό το είπε όχι για να την προσβάλει, αλλά για να υπογραμμίσει με το δικό του ξεχωριστό χιούμορ την αντιπάθειά του για το διάσημο αγαλματάκι.

Για την ιστορία, τα «Παιδιά του Πειραιά» είναι από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως τραγούδια, έχει ερμηνευτεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις διεθνώς.

ME MIA MATIA...

1897: Ο ελληνικός στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ατιμωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Των ελληνικών δυνάμεων ηγείται ο ταξίαρχος Σμολένσκης.

1918: Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

1937: Ο Ντάφι Ντακ κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

1944: Δολοφονείται ο ηγέτης της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, από τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Θύμιο Ζούλα.

1967: Οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος.

2001: Το Μαρούσι κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα, νικώντας στον τελικό της Βαρσοβίας τη γαλλική Σαλόν με 74-72.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, ο επονομαζόμενος «καπετάνιος» και -μεταξύ άλλων- για χρόνια χορηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

2006: Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 66.

2011: Πεθαίνει ο εξαίρετος τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου.

2012: Πεθαίνει ο Δημήτρης Μητροπάνος. Από τους κορυφαίους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές και μεγάλος Ολυμπιακός.

2013: Στον ημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέντε διαιτητές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.