Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του «Τιτανικού»

Σαν σήμερα, το 1912, στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνιο «Τιτανικός» συγκρούεται με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό. Η σύγκρουση έγινε το βράδυ της 14ης Απριλίου και η βύθιση ολοκληρώθηκε την επομένη, παρασέρνοντας στον υγρό τάφο 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες, σ’ ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης.

Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του «Τιτανικού»

Ο «Τιτανικός» είναι, ίσως, το πιο διάσημο πλοίο όλων των εποχών. Η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη στις ημέρες μας, μέσα από πολυάριθμα βιβλία, εκατοντάδες ταινίες και εκθέσεις. Την Τετάρτη 10 Απριλίου 1912 ο «Τιτανικός» θα ξεκινούσε για το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του. Το πολυτελές υπερωκεάνιο, με καπετάνιο τον 62χρονο Εγγλέζο Έντουαρντ Σμιθ (αρχικαπετάνιο της White Star Line) και πλήρωμα 885 άνδρες και γυναίκες, θα μετέφερε 1.339 επιβάτες, με δύο ενδιάμεσες σταθμεύσεις, στον τελικό προορισμό του, που ήταν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου.

Με 922 επιβάτες αναχώρησε με κατεύθυνση το Χερβούργο της Γαλλίας, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του. Στο λιμάνι του Σαουθάμπτον παραλίγο να εμπλακεί σε ατύχημα, όταν το κύμα που προκάλεσε το τεράστιο εκτόπισμά του έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου «City of New York», το οποίο παραλίγο να συγκρουστεί με τον «Τιτανικό».



Με καλό αλλά κρύο καιρό, ο «Τιτανικός» προσέγγισε την ίδια μέρα το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου, όπου παρέλαβε 274 επιβάτες και αποβίβασε 24. Με πορεία προς την Ιρλανδία, έφτασε στο λιμάνι του Κορκ στις 11:30 το πρωί της 11ης Απριλίου, όπου παρέλαβε άλλους 120 επιβάτες, ενώ αποβίβασε επτά, ανάμεσά τους και τον πατέρα Φράνσις Μπράουν, ιησουίτη μοναχό και δεινό φωτογράφο, στον οποίο οφείλουμε πολλές από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στα καταστρώματα του «Τιτανικού».

Μετά την αναχώρησή του από το Κορκ, το πολυτελές υπερωκεάνιο χάραξε πορεία προς τη Νέα Υόρκη διαμέσου του Βορείου Ατλαντικού. Οι πρώτες τρεις μέρες του ταξιδιού πέρασαν χωρίς απρόοπτα. Παρά τις προειδοποιήσεις για επιπλέοντα παγόβουνα στην περιοχή του Νιουφάουντλαντ, το πολυτελές υπερωκεάνιο έπλεε με πρόσω τις μηχανές, καθώς, όπως πίστευε ο καπετάνιος Σμιθ, τα παγόβουνα δεν αποτελούσαν ιδιαίτερο κίνδυνο για ένα πλοίο της κλάσης του «Τιτανικού».



Όμως στις 23:40 της 14ης Απριλίου συνέβη το μοιραίο. Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε σε παγόβουνο. Πέντε από τα στεγανά του πλοίου άρχισαν να μπάζουν νερά και η πλώρη άρχισε να καταβυθίζεται.

Πλήρωμα και επιβάτες ήταν ανέτοιμοι για μια τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι σωστικές λέμβοι επαρκούσαν μόνο για τους μισούς επιβαίνοντες. Επικράτησε πανικός. Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε λίγα δευτερόλεπτα αφότου έσπασε στα δύο. Επιβάτες και μέλη του πληρώματος πήδηξαν στα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού για να σωθούν, αλλά βρήκαν σχεδόν ακαριαίο θάνατο από υποθερμία ή καρδιακή προσβολή, καθώς η θερμοκρασία του νερού ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλόριντα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ.
1821: Μάχη στο Λεβίδι: οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους.
1865: Πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, και πεθαίνει την επόμενη μέρα.
1941: Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
1950: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Νίκος Μαντζάρογλου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση.
1958: To «Σπούτνικ 2» μαζί με τον σκύλο Λάικα καίγονται στην ατμόσφαιρα, μετά από 2.570 περιστροφές με όλα τα συστήματα νεκρά.
1970: Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, επειδή έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.
2007: Ο διεθνούς φήμης σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ συλλαμβάνεται από την αστυνομία στη Μόσχα πηγαίνοντας σε μία διαδήλωση. Θα κρατηθεί δέκα περίπου ώρες, θα του επιβληθεί πρόστιμο και θα αφεθεί ελεύθερος.
2012: Ο 26χρονος μέσος της Λιβόρνο, Περνάριο Μοροσίνι, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Πεσκάρα, έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο 31ο λεπτό του αγώνα.