Τέμπη 18 χρόνια μετά: Δεν θα ξεχαστούν ποτέ…

Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, στις 13 Απριλίου του 2003, συνέβη ένα από τα πιο σπαρακτικά τροχαία στους ελληνικούς δρόμους. Είκοσι ένας μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.

Τέμπη 18 χρόνια μετά: Δεν θα ξεχαστούν ποτέ…

Απόγευμα Κυριακής, ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα. Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης. Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα το έκαναν αποτρόπαιο. Το λεωφορείο είχε διαλυθεί ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές. Κοιτάζοντας τις εικόνες, αρκετοί μπορούσαν να φανταστούν τι περίπου έγινε. Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να έχει αποσυρθεί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν.



Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

Το 2017 εγκαινιάστηκαν οι τρεις δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, έπειτα από παλινωδίες 40 ετών. Το έργο παρακάμπτει το πιο καταραμένο σημείο στον οδικό χάρτη της Ελλάδας, το οποίο έχει ερημώσει από αυτοκίνητα. Ο ένας κλάδος της καινούριας σήραγγας των Τεμπών ονομάστηκε «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας».

ME MIA MATIA...

1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, γνωστή με τα αρχικά ΑΕΚ.
1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.
1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 22 ετών, χτυπημένος από καρκίνο, ο Γιάννης Γρίσπος, διεθνής χαντμπολίστας των ΙΕΚ Ξυνή.
1999: Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.

2018: Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο στο κλειστό της Νέας Σμύρνης ο Βασίλης Σπανούλης σημειώνοντας συνολικά 9 πόντους και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Α1 με συνολικά 5.201 πόντους.

2020: Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή, Σάσα Χούπμαν, πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια «αταξία», που του είχε προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία και προβλήματα κινητικά αλλά και στην ομιλία.