Η γέννηση του «ευαγγελίου»

Σήμερα, 11 Απριλίου 2021, συμπληρώνονται 66 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της εφημερίδας «ΦΩΣ».

Η γέννηση του «ευαγγελίου»

Η 11η Απριλίου του 1955 είναι μία πολύ σημαντική ημερομηνία στον χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας και ειδικότερα της αθλητικής. Εκείνη την ημέρα εκδίδεται το πρώτο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ» από τον 30χρονο δημοσιογράφο Θεόδωρο Νικολαΐδη, ο οποίος, εκτός από ιδρυτής της, ήταν εκδότης και διευθυντής. Το 1956 η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών και την εμφάνιση πολυάριθμων αθλητικών εφημερίδων για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας, το «ΦΩΣ» εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο φύλλο του χώρου. Από τις σελίδες του πέρασαν διαχρονικά οι σπουδαιότεροι δημοσιογράφοι και οι στήλες του φιλοξένησαν συνεντεύξεις και αφιερώματα που έμειναν στην Ιστορία. Πέρα από την άρτια και αντικειμενική κάλυψη όλων των αθλητικών γεγονότων επί δεκαετίες εντός και εκτός συνόρων.

Η αθεράπευτη υποστήριξη του «ΦΩΤΟΣ» στον Ολυμπιακό εδώ και 66 χρόνια δεν το αποτρέπει από τη δημοσιογραφική υποχρέωση να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, να μάχεται για την αλήθεια αλλά και να προβάλλει τις επιτυχίες των αντιπάλων ομάδων. Γι’ αυτό ακριβώς, μολονότι θεωρείται και είναι έντυπο με συγκεκριμένο οπαδικό προσανατολισμό, έχει αποκτήσει τη συμπάθεια όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως χρώματος.

Το «ΦΩΣ» έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές Ολυμπιακών, έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής ταυτότητας και είναι ο λόγος που οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» έχουν φτάσει να το αποκαλούν «ευαγγέλιο». Το «ευαγγέλιό» τους…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1755: Γεννιέται ο Άγγλος γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος περιέγραψε τη γνωστή ασθένεια των νεύρων που πήρε το όνομά του.

1814: Η Συνθήκη του Φοντενεμπλό αναγκάζει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να παραιτηθεί από τον θρόνο του άνευ όρων.

1821: Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο. Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιτυχία της Ελλάδας από την κήρυξη της Επανάστασης.

1941: Γερμανικό βομβαρδιστικό βυθίζει το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας, αν και φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων. Από τους 166 επιβαίνοντες, οι 50 θα χάσουν τη ζωή τους.

1945: Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του, αμερικανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

1964: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, τη διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές.

1970: Εκτοξεύεται στο διάστημα η επανδρωμένη αποστολή της ΝΑΣΑ «Απόλο 13».