Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα
Στις 10 Απριλίου 1924 καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα.
Σαν σήμερα το 1924 καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ομάδα 12 νεαρών ληστών, μεταμφιεσμένων με περούκες και ψεύτικα γένια, εισβάλλει στην αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύει τους επιβάτες της πρώτης θέσης.
Η λεία της ληστείας υπολογίζεται σε 400.000 δραχμές, ενώ μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο Σερραίος υπουργός Υγείας, Δημήτριος Πάζης, και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας, Ιωάννης Βαλαλάς. Οι αρχές πίστευαν ότι πίσω από τη ληστεία ήταν ο λήσταρχος Γιαγκούλας και τα αδέλφια Παπαγεωργίου που συμμετείχαν στη συμμορία του.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στις 8.30 το βράδυ της 9ης Απριλίου δώδεκα ληστές κατέλαβαν τον σταθμό του Δοξαρά και, αφού φίμωσαν τον σταθμάρχη και κατέστρεψαν την τηλεγραφική μηχανή του σταθμού, διέκοψαν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία. Στη μία τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου πλησίαζε στον σταθμό το τρένο που είχε ξεκινήσει στις 9.30 το προηγούμενο βράδυ από την Αθήνα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια οι ληστές, που ήταν μεταμφιεσμένοι και κρατούσαν τυφέκια Μάνλιχερ, σταμάτησαν το τρένο, κατέβασαν τον οδηγό και αφαίρεσαν από τους επιβάτες χρήματα και κοσμήματα.
Λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος για την Αβασίλευτη Δημοκρατία στις 13 Απριλίου, υπήρξαν υπόνοιες ότι σκοπός των δραστών δεν ήταν η ληστεία αλλά η απαγωγή του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που επρόκειτο να περάσει λίγο νωρίτερα από τον σταθμό του Δοξαρά, αλλά το τρένο του καθυστέρησε.
Μετά το δημοψήφισμα η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις από τους ληστές που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι επιβάτες του τρένου αποζημιώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι όμως εξίσου: οι ξένοι επιβάτες αποζημιώθηκαν πλήρως, ενώ οι Έλληνες κατά το ήμισυ.
Να σημειωθεί ότι ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι πραγματικοί σκοποί της ληστείας και αν υποκινήθηκαν τελικά από βασιλόφρονες προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα άφηναν να εννοηθούν οι εφημερίδες των δημοκρατικών.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σε αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1941: Μετά τη συνθηκολόγηση με τη Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του οχυρού Παλιουριώνες στο ανατολικό Μπέλες προσφωνεί τον διοικητή του οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.
1963: Το αμερικανικό υποβρύχιο «Θρέσερ» βυθίζεται αύτανδρο με απολογισμό 129 νεκρούς.
1970: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους Μπιτλς για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
1974: Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.
1978: Ανακοινώνεται η δημιουργία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε κλειστά γήπεδα στην Αμερική.
1985: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
1991: Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην Αγκόλα, ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.
2005: Κατά τη διάρκεια διαφημιστικής εκδήλωσης στη Μόσχα, έναν ακριβώς μήνα μετά την ανακοίνωσή του για αποχώρηση από το αγωνιστικό σκάκι, ο Γκάρι Κασπάροφ δέχεται χτύπημα στο κεφάλι με σκακιέρα που μόλις έχει υπογράψει, ενώ ο δράστης τού λέει: «Σε θαύμαζα ως σκακιστή, αλλά τα παράτησες όλα για την πολιτική».
2010: Η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά.