Δύο αιώνες από την ανακάλυψη της Αφροδίτης της Μήλου

Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1820, ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι με την απειλή των όπλων.   

Δύο αιώνες από την ανακάλυψη της Αφροδίτης της Μήλου

Η Αφροδίτη της Μήλου (Venus de Milo για τους αλλόγλωσσους) είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυθρύλητα αγάλματα της αρχαιοελληνικής τέχνης. Ανακαλύφθηκε το 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο και από το 1821 κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δημιουργία της ύστερης ελληνιστικής περιόδου (τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα), το ύψους 2,02 μ. και βάρους 900 κιλών μαρμάρινο άγαλμα εικονίζει τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα ημίγυμνη, να φοράει μόνο το ιμάτιο δεμένο γύρω από τους γοφούς της. Τα δύο χέρια που λείπουν πρέπει να καταστράφηκαν είτε κατά την ανασκαφή είτε κατά τη μεταφορά. Αρχικά πιστευόταν ότι η Αφροδίτη της Μήλου ήταν έργο του Πραξιτέλη ή του Σκόπα, σήμερα πλέον είναι εδραία η πεποίθηση στους ειδικούς ότι είναι έργο του γλύπτη Αλέξανδρου από την Αντιόχεια.

Το άγαλμα είχε μια περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου. Ανακαλύφθηκε όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του, προσέκρουσε σε έναν λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίο ήταν τοποθετημένο το άγαλμα. Όταν συνήλθε από την έκπληξη, παρέλαβε το πολύτιμο εύρημα και το έκρυψε με πάσα μυστικότητα στην οικία του. Όμως το μυστικό γρήγορα κοινολογήθηκε και έφτασε στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας. Ο πρώτος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ντ’ Ουρβίλ αμέσως έσπευσε στη Μήλο και επισκέφθηκε την οικία του Κεντρωτά. Τόσος ήταν ο θαυμασμός του για το άγαλμα, ώστε επέστρεψε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε τον Γάλλο πρεσβευτή για την αξία του. Αυτός διέταξε το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στη Μήλο και να το παραλάβει πάση θυσία.

Εν τω μεταξύ, οι πρόκριτοι της Αθήνας έστειλαν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα. Ο Βέργης έφτασε στη Μήλο και έπεισε τους ντόπιους και τις τουρκικές αρχές να του παραδώσουν το άγαλμα. Το συσκεύασε σε ξύλινο κιβώτιο και ήταν έτοιμος να το φορτώσει το πλοίο, όταν για κακή του τύχη έφτασαν οι Γάλλοι. Με την απειλή των όπλων οι Γάλλοι ναύτες απέσπασαν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνθηκε αμέσως στη Γαλλία.

Από το 1821 η Αφροδίτη της Μήλου εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για εκατομμύρια επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1886: Ο Γερμανός επιστήμονας Καρλ Γκάσνερ δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα η εταιρεία UCAR (Energizer) θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.
1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δύο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς. Η απεργία θα λήξει στις 21 Απριλίου, με μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
1961: Μεγάλη έκρηξη στο πλοίο «Ντάρα» στον Περσικό Κόλπο σκοτώνει 238 άτομα.
1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.
1970: Ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν αιγυπτιακό σχολείο στην περιοχή Μπαχρ ελ Μπάκαρ. Σκοτώνονται 30 παιδιά.
1973: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών από πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα του μυοκαρδίου ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.
2010: Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού κερδίζει το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο κλειστό της Εργάνης τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, παρότι χάνουν από τη ρώσικη Ναντέζντα με 57-53 στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, κατακτούν το Κύπελλο, αφού στον πρώτο τελικό είχαν κερδίσει 65-57 στη Ρωσία.
2011: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 46 ετών ο συντάκτης της αθλητικής εφημερίδας «Φίλαθλος», Λάζαρος Μουρκάκος, υιός του Νίκου Μουρκάκου, παράγοντα του Εθνικού.
2013: Πεθαίνει στo Λονδίνο σε ηλικία 88 ετών η Μάργκαρετ Θάτσερ, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας