Υποστολή σημαίας στη Μίλαν

Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, στις 3 Απριλίου 2016, η «σημαία» της Μίλαν, Τσέζαρε Μαλντίνι, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών.

Υποστολή σημαίας στη Μίλαν

Ο Μαλντίνι, πατέρας του Πάολο, επίσης πρώην παίκτη της Μίλαν, έπαιξε 347 φορές στο πρωτάθλημα και 412 συνολικά για τη Μίλαν από το 1954 μέχρι το 1966 (3 γκολ), κατακτώντας 4 πρωταθλήματα Ιταλίας και το 1963, ως αρχηγός της, σήκωσε στο «Γουέμπλεϊ» το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία των «ροσονέρι» έπειτα από τη νίκη επί της Μπενφίκα του Εουσέμπιο.

Φόρεσε επίσης 14 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας, με τις 2 παρουσίες του να είναι στην τελική φάση του Μουντιάλ της Χιλής το 1962, ενώ για έναν χρόνο υπηρέτησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ως προπονητής οδήγησε αρχικά την Πάρμα από την C1 στη Σέριε B, στη συνέχεια ανέλαβε βοηθός προπονητή επί εποχής Νερέο Ρόκο στο τιμόνι της Μίλαν, ενώ ακολούθησαν τα περάσματά του στις Φότζια και Τερνάνα.

Το 1980 έγινε βοηθός προπονητή του Έντσο Μπέαρτζοτ στην Εθνική Ιταλίας, για να πανηγυρίσει δύο χρόνια αργότερα το τρίτο μουντιαλικό αστέρι της «Σκουάντρα Ατζούρα» στα γήπεδα της Ισπανίας. Το 1986 ανέλαβε την Εθνική Ελπίδων της χώρας, μένοντας στον πάγκο της για μία δεκαετία και κατακτώντας σε αυτό το διάστημα τρία συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο «Τσεζαρόνε» καθοδήγησε τη μεγάλη Εθνική Ιταλίας στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1998, όπου και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά (αποκλείστηκε στα πέναλτι από την «οικοδέσποινα» και μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γαλλία), ενώ στη συνέχεια έπιασε δουλειά στη Μίλαν, πρώτα ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ του συλλόγου και έπειτα ως τεχνικός διευθυντής. Η τελευταία του προπονητική εμπειρία ήταν στο Μουντιάλ του 2002, όταν βρέθηκε στον πάγκο της Παραγουάης, με τον Ιταλό τεχνικό να την οδηγεί μέχρι τη φάση των «16» της διοργάνωσης, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Γερμανία.

Μετά το Μουντιάλ του 2002 ο Μαλντίνι επέστρεψε στη Μίλαν ως υπεύθυνος ανίχνευσης ταλέντων. Αργότερα εργάστηκε ως ποδοσφαιρικός αναλυτής για το beIN Sports και το Al Jazeera. Ο Τσέζαρε πρόλαβε να δει τον γιο του, Πάολο, να μεγαλουργεί στη Μίλαν και τον εγγονό του, Ντανιέλ, να αγωνίζεται στην ακαδημία του ιταλικού συλλόγου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1885: Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1896: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «La Gazzetta dello Sport».

1966: Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο «Διάνα» στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1983: Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Βασίλης Κωνσταντίνου κλείνει την καριέρα του στον αγώνα πρωταθλήματος ΠΑΟ - ΑΕΚ 4-1.

1996: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Άγιαξ με 0-1 στο ολυμπιακό στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς (17 Απριλίου) θα χάσει με 0-3 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

1997: Ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.

1999: Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών δημιουργείται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

2003: Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου» έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.

2005: Ο 42χρονος πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας και πατέρας δύο παιδιών, Μπάμπης Μπανιώτης, βάζει τέλος στη ζωή του με ένα πιστόλι, στα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής και εκδόσεων «Ηπειρωτική» που του ανήκει.

2016: Με τίτλο «Panama Papers» («Τα αρχεία του Παναμά») δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ένα άρθρο που αφορά 149 έγγραφα, προκαλώντας αναταραχή σε ηγέτες κρατών και επιφανείς εκατομμυριούχους ολόκληρου του πλανήτη. Το σκάνδαλο σχετίζεται με παράνομες συναλλαγές και φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών αλλά και πολιτικών.

2017: Τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία προκαλεί τον θάνατο 14 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 50. Οι υποψίες εστιάζονται στο Ισλαμικό Κράτος ή σε Τσετσένους εθνικιστές.