Ο θάνατος του Ευγένιου Ιονέσκο

Ο Ευγένιος Ιονέσκο φεύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1994 και το Θέατρο του παραλόγου χάνει έναν από τους κορυφαίους του εκπροσώπους.

Ο θάνατος του Ευγένιου Ιονέσκο

Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1994, ο Ευγένιος Ιονέσκο φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1909 στη Σλάτινα της Ρουμανίας από Ρουμάνο πατέρα και Ρουμάνα-Γαλλίδα μητέρα. Πέρασε την παιδική του ηλικία στη Γαλλία, αλλά επέστρεψε στη Ρουμανία με τον πατέρα του το 1925, μετά το διαζύγιο των γονιών του.

Μετά τις σπουδές του στο κολέγιο, σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 1928 ως το 1933 και έγινε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας. To 1936 ο Ιονέσκο παντρεύτηκε τη Ροντίκα Μπουριλεάνου. Απέκτησαν μια κόρη και επέστρεψαν στη Γαλλία το 1938, ώστε ο Ιονέσκο να τελειώσει τη διδακτορική διατριβή του.

Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 τον βρήκε στη Γαλλία. Παρέμεινε στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια του πολέμου και τελικά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Παρίσι μετά την απελευθέρωσή του, το 1944. Ο Ιονέσκο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970, ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Θεωρείται από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του παραλόγου, με κορυφαία έργα όπως ο «Ρινόκερος», «Η φαλακρή τραγουδίστρια», ο «Δολοφόνος χωρίς αμοιβή» κ.ά.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η διακωμώδηση κοινότοπων καταστάσεων και η απεικόνιση της ανθρώπινης μοναξιάς και ασημαντότητας. Αν κι έγραψε στη γαλλική γλώσσα, θεωρείται από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της διανόησης της Ρουμανίας. Ο τάφος του βρίσκεται στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι.

1809: Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: η Γαλλία νικά την Ισπανία στη μάχη του Μεδεγίν.
1814: Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812: το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου νικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε ναυμαχία στα ανοιχτά του Βαλπαραΐσο στη Χιλή.
1821: Πολιορκία του Λιδωρικίου: το Λιδωρίκι Φωκίδας περνά στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών.
1854: Κριμαϊκός Πόλεμος: η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο στη Ρωσία.
1871: Εγκαθιδρύεται επίσημα στο Παρίσι η Παρισινή Κομμούνα.
1910: Ο Ανρί Φαμπρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει με υδροπλάνο, μετά την απογείωσή του από τη λίμνη Μπερ στη Γαλλία.
1913: Η Γουατεμάλα υπογράφει τη συνθήκη πνευματικών δικαιωμάτων του Μπουένος Άιρες.
1920: Ανεμοστρόβιλος χτυπά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και τις αμερικανικές πολιτείες του Βαθέως Νότου.
1933: Το διπλάνο City of Liverpool της Imperial Airways γίνεται το πρώτο αεροπλάνο αεροπορικής εταιρείας που συντρίβεται λόγω σαμποτάζ, καθώς ένας επιβάτης βάζει φωτιά στο σκάφος.
1939: Ισπανικός Εμφύλιος: ο Φρανθίσκο Φράνκο καταλαμβάνει τη Μαδρίτη μετά από πολιορκία τριών ετών.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ναυμαχία στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Ο Βρετανός ναύαρχος Άντριου Κάνινγχαμ ηγείται του βασιλικού ναυτικού στην καταστροφή τριών μεγάλων ιταλικών βαρέων καταδρομικών και δύο αντιτορπιλικών.
1969: Ο βραβευμένος με Νόμπελ Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης κάνει μία διάσημη δήλωση στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, αντιτιθέμενος στη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.
1970: Ισχυρός σεισμός χτυπά τη δυτική Τουρκία στις 23:05 τοπική ώρα, σκοτώνοντας 1.086 άτομα και τραυματίζοντας 1.260.
1979: Διαρροή ψυκτικού υγρού στον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας 2 του Θρι Μάιλ Άιλαντ, έξω από το Χάρισμπεργκ (Πενσιλβάνια), οδηγεί σε υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρήνα.
1979: Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέιμς Κάλαχαν, προκαλώντας γενικές εκλογές.
2001: Έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Αθηνών («Ελευθέριος Βενιζέλος»).
2005: Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει τη βόρεια Σουμάτρα, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.