Η «παράσταση» του Βέγγου στο «Νίκος Γκούμας»! (vid)

Στις 20 Μαρτίου 1978 διεξήχθη στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα σε ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Η «παράσταση» του Βέγγου στο «Νίκος Γκούμας»! (vid)

Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση του ταμείου των καλλιτεχνών, καθώς είχαν κατέβει σε απεργία λόγω της κόντρας τους με την κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τους αναγνώριζε τα πνευματικά δικαιώματα. Η παρουσία του Θανάση Βέγγου σε εκείνο το φιλικό του 1978 οδήγησε τον κόσμο να αναζητεί εισιτήρια στη μαύρη αγορά (!), πληρώνοντας μέχρι και 120 δραχμές αντί των 80 που κόστιζαν. Ο Βέγγος πέρασε στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, προκαλώντας ντελίριο στους 40.000 φιλάθλους στις εξέδρες. Μάλιστα σκόραρε δύο τέρματα από το σημείο του πέναλτι, σε ένα ματς στο οποίο οι δημοσιογράφοι επικράτησαν με σκορ 5-3. Στη συνέχεια δέχθηκε κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Ζλατάνο, τον οποίο ήθελε να «λιντσάρει» ο κόσμος για αυτή την απόφαση. Ο ίδιος όμως φρόντισε να ηρεμήσει το πλήθος και αφού υποκλίθηκε στον ρέφερι, έκανε δύο βήματα πίσω και σήκωσε τα χέρια ψηλά!

Λίγο αργότερα η Δέσποινα Στυλιανοπούλου θα περάσει στη θέση του, αλλά ο αγώνας δεν γίνεται να συνεχιστεί, καθώς οι εκδηλώσεις λατρείας για τον Θανάση είναι μοναδικές. Γύρω από τον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται 5.000 θεατές που σε κάθε διακοπή προσπαθούν να μπουν μέσα. Φυσικά μετά το τέλος του φιλικού ο Θανάσης συνέχισε το ρεσιτάλ με τον μοναδικό του τρόπο. Αρχικά πήγε από τα αποδυτήρια των δημοσιογράφων και αφού άνοιξε την πόρτα τούς είπε: «Καλοί μου άνθρωποι, συγγνώμη αν σας κούρασα». Αργότερα στις καθιερωμένες δηλώσεις τόνισε: «Ναι, μωρέ, βρίσκομαι σε τρομερή φόρμα. Σκέφτομαι φέτος να κάνω μεταγραφή. Άλλωστε έχω προτάσεις από το εξωτερικό. Θα προτιμήσω ελληνική ομάδα, διότι έχει ωραία θάλασσα και άλλα». Για την ιστορία, σκόραραν για τους δημοσιογράφους οι Δημαράς (3), Χαραλαμπίδης και Λιάνης, ενώ για τους ηθοποιούς πέρα από τον Βέγγο πέτυχε ένα γκολ και ο Κοτανίδης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Κατσαρός, Στανωτάς, Τσώχος, Χαλιβελάκης, Γεωργαλάς, Χαραλαμπίδης, Πρίφτης, Λιάνης, Θωμόπουλος, Δημαράς, Βουτσέλης, Μπακανάκης, Σταματόπουλος, Γερακάρης, Παϊπέτης, Γαβαλάς, Καπράνος.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μεταξόπουλος, Καραγιώργης, Βέγγος, Κοτανίδης, Σίσκος, Καρράς, Απέργης, Βλάχος, Φούντας, Τσαϊκόφσκι, Πέτροβις, Νεστορίδης, Σεραφείδης.

ME MIA MATIA...

1800: Ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον Άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1852: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» της Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

1861: Σεισμός καταστρέφει ολοσχερώς την πόλη Μεντόσα στην Αργεντινή.

1897: Διεξάγεται ο πρώτος κολεγιακός αγώνας 5Χ5 στο μπάσκετ: Γέιλ - Πενσιλβάνια 32-10 στο Νιου Χέιβεν των ΗΠΑ.

1900: Ο Σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

1916: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

1929: Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό, με τα φτερά κλειστά, που συμβολίζουν το πένθος για τον ξεριζωμό από την πατρίδα.

1943: Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει το Κωσταράζι Kαστοριάς. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώνονται τέσσερις άμαχοι.

1947: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1973: Νέα κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές, αφού είχε προηγηθεί η διήμερη στις 21-22 Φεβρουαρίου. Στην κατάληψη αυτή ύστερα από αίτηση της συγκλήτου ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας με τραυματίες και περισσότερες από 100 συλλήψεις.

1985: Η Λάρισα, που έχει φτάσει στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχοντας αποκλείσει την ουγγρική Σιόφοκ (1-1, 2-0) και την ελβετική Σερβέτ με δύο νίκες (2-1, 1-0), ηττάται από την Ντιναμό Μόσχας στην Τιφλίδα με 1-0 και αποκλείεται, αφού στις 6/3 στη Λάρισα έχει έρθει ισόπαλη με 0-0.

1990: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών, από επιπλοκές σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι, ο Ρώσος τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν.

1990: Οι Λος Άντζελες Λέικερς αποσύρουν τη φανέλα με το νούμερο 33 του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

1997: Πεθαίνει ο Έλληνας πολιτικός Ανδρέας Λεντάκης.

1997: Η πεζογράφος Γαλάτεια Σαράντη είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

2003: Ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ ως συνέπεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2011: Σε ένα ανεπανάληπτο πάρτι τίτλου στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός συντρίβει με 6-0 την ΑΕΚ και εξασφαλίζει και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την 27η αγωνιστική.

2016: Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κερδίζει με 63-60 την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στη Λευκάδα και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας.