Η μέρα που έφυγε ο «μπαγάσας», Νικόλας Άσιμος

Στις 17 Μαρτίου 1988 αυτοκτονεί στο σπίτι του, σε ηλικία 39 ετών, ο Νικόλας Άσιμος, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ.

Η μέρα που έφυγε ο «μπαγάσας», Νικόλας Άσιμος

Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Ασημόπουλος και πριν φύγει από τη γενέτειρά του την Κοζάνη ήταν αθλητής του ύψους, έπαιζε μπάσκετ, αλλά και τερματοφύλακας στην τοπική ομάδα με την οποία δεν δέχθηκε να βγάλει δελτίο αρνούμενος να ενταχθεί σε ομάδα.

Μετά θάνατον κυκλοφόρησαν ακόμη δύο δίσκοι του: «Το φανάρι του Διογένη» με τη συμμετοχή της Σωτηρίας Λεονάρδου και το «Γιουσουρούμ - Στο φαλιμέντο του κόσμου» με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Μπαγέρης και διευθυντής του ΣΕΓΑΣ θα εκδώσει τη βιογραφία του «Ο Διάσημος Νικόλας Άσιμος» (εκδόσεις Σιγαρέττα – Οδός Πανός) το 1999, την ίδια χρονιά που θα εκδώσει και τη βιογραφία του Βασίλη Σύλλη.

Το 1983 είχε ανοίξει ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, στην οδό Καλλιδρομίου. Ήταν ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως το ονόμασε, αλλά και διαμονής, αφού αυτό ήταν και το σπίτι του. Εκεί έγραφε, συνέθετε τα τραγούδια του, πουλούσε βιβλία, παιχνίδια για παιδιά, πρόχειρα κοσμήματα κατασκευής γνωστών του, κασέτες δικές του κυρίως, φωτιστικά, πήλινα, κάρτες παλιές και πολλά άλλα. Νωρίτερα, το 1977, φυλακίστηκε για δύο μήνες, μαζί με άλλους πέντε εκδότες - συγγραφείς, με επίσημη κατηγορία «εξέχουσες προσωπικότητες που επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό σύνολο».
Το 1987 οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία του βιασμού. Αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη του πίκρα για αυτήν την κατηγορία, που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ.

Η εκκρεμούσα δίκη, μαζί με τα άλλα προβλήματα που ήταν πολλά, συσσωρεύτηκαν μέσα του... Εξ ου και οι δύο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, πριν κρεμαστεί στο σπίτι του στις 17 Μαρτίου του 1988.

Η κηδεία του Νικόλα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαρτίου 1988 στη Νέα Σμύρνη, παρουσία περίπου 200 ατόμων, σε μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Από το κασετόφωνο του Στέλιου Λογοθέτη ακούγεται για λίγο «Ο Μηχανισμός» σαν ύστατο χαίρε τιμής, ενώ στο μνήμα παραμένουν μέχρι που σκοτεινιάζει λίγοι φίλοι, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Τα έξοδα της κηδείας ανάλαβε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, φροντίζοντας λίγο καιρό αργότερα να τοποθετηθεί μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη αναγράφοντας τους στίχους του «Μπαγάσα».

«Ήταν σαν να πέρασε από δω ο Έτσι και να μας έδωσε ζωή, και να γινήκαμε όλοι έτσι, και ξαναφεύγοντας ο Έτσι ρούφηξε όλη τη ζωή, παίρνοντας πίσω ό,τι είχε δώσει.
Μαζί και μια σταγόνα απ’ τον καθέναν. Ίσως του χρειαζόταν για να ‘χει τη δύναμη να περπατά, για το αίμα που ‘χε χάσει. Ίσως αυτό νομίζουν όλοι. Κι ίσως γι’ αυτό τον αποφεύγουν, τον βρίζουν και τον θεωρούν αλήτη. Ίσως το πήρα κι εγώ έτσι. Αλλά τον ξέρω ‘γώ τον Έτσι. Και ήμουν πριν κι εγώ σαν Έτσι. Θέλει κουράγιο να ‘σαι Έτσι. Για να μπορείς να παραμένεις έτσι, πρέπει να παίζεις την ψυχή σου. Κι εγώ το ξέρω, δεν είν’ έτσι. Και ο καθένας είν’ ο Έτσι» - Νικόλας Άσιμος.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας. Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη Νότια Ελλάδα.
1938: Γεννιέται ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Ρώσος χορευτής και χορογράφος.
1947: Ο πυγμάχος Ρόκι Μαρτσιάνο κερδίζει τον Λι Έστερσον στον πρώτο του αγώνα ξεκινώντας ένα σερί 49 νικών, με αποτέλεσμα να γίνει ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής που θα αποσυρθεί αήττητος.
1963: Έκρηξη του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί σκοτώνει 1.548 άτομα.
1963: Θεμελιώνεται το γήπεδο του Αιγάλεω στον χώρο μεταξύ των οδών Θηβών, Μάκρης, Κοραή και Θεσσαλονίκης, που αγοράστηκε έναντι 3.000.000 δραχμών το 1961, τη χρονιά που η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Το γήπεδο θα ονομαστεί «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» στη μνήμη του δημάρχου του Αιγάλεω της δεκαετίας του ‘60.
1971: Στον αγώνα Μπόκα Τζούνιορς - Σπόρτινγκ Κριστάλ, που σημαδεύεται από πρωτοφανή βιαιότητα μεταξύ των παικτών, ο διαιτητής απέβαλε 19 από τους 22 ποδοσφαιριστές!
1988: Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες. Διαμαρτύρονται για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα τους λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίγκοφ. Τελικά η θεσσαλική ομάδα θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
1988: Ένα κολομβιανό Boeing 727 συντρίβεται σε μια βουνοπλαγιά κοντά στα
σύνορα με τη Βενεζουέλα, σκοτώνοντας 143 άτομα.
1991: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στην Ιταλία για χρήση κοκαΐνης ύστερα από τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι - Μπάρι 1-0 (το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι) και τιμωρείται από τη ΦΙΦΑ με αποκλεισμό 15 μηνών.
1992: Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Υπέρ του τερματισμού ψήφισε το 68,73% έναντι του 31,27% που ψήφισε κατά.
2006: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο δημοσιογράφος Γιώργος Παγιωτέλης, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη στατιστική στον αθλητικό χώρο.