Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης, εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 16 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.

Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα μπούλινγκ και λεκτικού εκφοβισμού, τα οποία ήταν και τα αίτια της εξαφάνισης και του θανάτου του. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα γιατί θεωρείται ότι έφερε στο φως ένα τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, που συχνά αποσιωπάται.

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη ανακαλύφθηκε από τη μητέρα του, η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του ρωτώντας τους μήπως ήξεραν πού βρίσκεται. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για τη διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 40 μέρες.

Τελικά στις 16 Μαρτίου του 2015 εντοπίστηκε το πτώμα του, 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η σορός αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε ολόκληρο το πανελλήνιο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι έρευνες για τα αίτια του θανάτου του συνεχίστηκαν. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου στην παρέα που τον ενοχλούσε.

Μετά την εύρεση της σορού του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας εναντίον του Γιακουμάκη, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου του 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών τού ασκούσε σωματική βία.



Καταδικάστηκαν οι οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους για την υπόθεση του θανάτου του. Ένας ακόμα κατηγορούμενος αθωώθηκε. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την εισαγγελική πρόταση ως προς τους κατηγορούμενους που ήταν ανήλικοι τότε. Η απόφαση ήταν 150 ημέρες κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όσον αφορά τους ενηλίκους, η Έδρα πήρε την απόφαση να καταδικαστούν σε 36 μήνες φυλάκιση, εξαγοράσιμη όμως με 5 ευρώ την ημέρα και με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.

ME MIA MATIA...
1872: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Αγγλίας, της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόιαλ Εντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.
1900: Ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς αρχίζει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.
1964: Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία. Την ίδια μέρα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για εισβολή στην Κύπρο.
1977: Η ΑΕΚ με δύο γκολ του Θωμά Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου νικά με 3-0 την ΚΠΡ στη Νέα Φιλαδέλφεια ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο προπονητής του «Δικεφάλου» Φράντισεκ Φάντροκ αντικαθιστά στο 115’ τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη, έμπειρο σε χτυπήματα πέναλτι που θα αποκρούσει δύο, και η ομάδα προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας της.
1978: Η ιταλική τρομοκρατική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνει την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο και απειλεί ότι θα τον εκτελέσει αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.
1985: Απάγεται από ισλαμιστές στη Βηρυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Associated Press, Τέρι Άντερσον. Απελευθερώνεται μετά από περίπου επτά χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991.
1992: Στην Τουρκία 480 είναι οι νεκροί και 100.000 οι άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που πλήττει το Ερζιντσάν.
1993: Ο Άρης κατακτά το ευρωπαϊκό Κύπελλο κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν με 50-48.
1994: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας στο Μιλάνο τη Στεφανέλ με 100-91.
1994: Νέος υπουργός Πολιτισμού στη θέση της Μελίνας Μερκούρη ορκίζεται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
1995: Ο Ολυμπιακός κερδίζει στον τρίτο αγώνα την ΤΣΣΚΑ με 79-54 στο ΣΕΦ και προκρίνεται στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα. Λόγω ασθένειας των παικτών της, η ΤΣΣΚΑ αναγκάζεται προς το τέλος του αγώνα να παίξει αρχικά με τέσσερις και μετά με τρεις παίκτες. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, για να τηρήσει τις ισορροπίες, αποσύρει και αυτός σταδιακά τους παίκτες του τον έναν μετά τον άλλον.
1996: Με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» βραβεύεται στην Ιταλία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.
1997: Μία από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού σκακιού γράφεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ο υπουργός Αθλητισμού Tόνι Μπανκς δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου, που από το 1937 δεν επιτρέπει την αναγνώριση του σκακιού ως αθλήματος.
2013: Ο 20χρονος Γιώργος Κατίδης πετυχαίνει στο 84’ το γκολ της νίκης με 2-1 της ΑΕΚ εναντίον της Βέροιας στο ΟΑΚΑ και πανηγυρίζει απευθύνοντας ναζιστικό χαιρετισμό προς τους φιλάθλους. Η ενέργειά του θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ακόμα και εκτός συνόρων, αλλά και του Γερμανού προπονητή του, Έβαλντ Λίνεν, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά το τέλος του αγώνα θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την πράξη του ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε ακριβώς τι συμβολίζει και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ρατσιστής ή φιλοναζιστής, εκδίδοντας και ανακοίνωση στην οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της «βλακώδους ενέργειάς» του. Τρεις μέρες μετά το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ θα αποφασίσει τη διακοπή του συμβολαίου του έως το τέλος της σεζόν. Ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στη Νοβάρα Κάλτσιο της Β’ κατηγορίας Ιταλίας, αφού η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην Ιστορία της θα υποβιβαστεί από τη μεγάλη κατηγορία, κηρύσσοντας παράλληλα χρεοκοπία ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία.