Η βόμβα στον κινηματογράφο «Έλλη»

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 1978 ο κινηματογράφος «Έλλη» στην οδό Ακαδημίας προβάλλει τη σοβιετική ταινία «Ουράνιο τόξο».

Η βόμβα στον κινηματογράφο «Έλλη»

Ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος, με τα άδεια καθίσματα να είναι λίγα. Κάτω από κάποια καθίσματα όμως είχε τοποθετηθεί μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία εξερράγη στις 21.30. Ο απολογισμός ήταν αιματηρός. Δεκαοχτώ τραυματίες, οι τρεις από αυτούς πολύ σοβαρά. Η επίθεση αυτή στον συγκεκριμένο κινηματογράφο (πάνω από τον κινηματογράφο ήταν τα γραφεία την ΕΝΕΠ – Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως, νεολαία του εθνικιστικού και φιλοβασιλικού κόμματος Εθνική Παράταξη) αλλά και την ώρα που προβαλλόταν μια ταινία από τη Σοβιετική Ένωση οδήγησε τις έρευνες στα μέλη της ακροδεξιάς.

Τρεις μήνες αργότερα (20 Ιουνίου) στον κινηματογράφο «Ρεξ» στην οδό Πανεπιστημίου η επίθεση επαναλαμβάνεται, πάλι σε προβολή σοβιετικής ταινίας, που είχε τίτλο «Ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Αυτήν τη φορά οι τραυματίες είναι 15, χωρίς να είναι κανένας σοβαρά.

Για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνελήφθησαν 10 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων (31 Ιουλίου), ανάμεσά τους και ο έφεδρος αξιωματικός εκείνη την εποχή και νυν γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι κατηγορίες που αρχικά τους βαραίνουν είναι κακουργηματικές και εντάσσονται στον νόμο «περί καταστολής της τρομοκρατίας», με τις περισσότερες από αυτές να προβλέπουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως τελικά η πρωτόδικη ποινή ήταν 13 μήνες και του Εφετείου 11 μήνες. Ο Μιχαλολιάκος μαζί με ακόμα δύο άτομα παραπέμφθηκαν στο πενταμελές Εφετείο όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί παράβασης νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα.

Οι επόμενοι έντεκα μήνες βρήκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή για πρώτη φορά (μπήκε ξανά το 2013). Η έξαρση επιθέσεων είχε σταματήσει και είναι απορίας άξιον πώς δεν υπήρξαν νεκροί. Ο κινηματογράφος «Έλλη» λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ το κινηματοθέατρο «Ρεξ» έχει κρατήσει μόνο τη θεατρική σκηνή του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1938: Ο Χίτλερ εξαναγκάζει τον αιχμάλωτό του, καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτ Σούσνιγκ, να παραιτηθεί, ενώ την ίδια νύχτα οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του, χωρίς να πέσει τουφεκιά.
1956: Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνέρχεται στο Βουκουρέστι, καθαιρεί τον γ.γ. του κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης.
1973: Η ΕΙΡΤ (μετέπειτα ΕΡΤ) καλύπτει τηλεοπτικά τον αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Στο 83’, και ενώ το σκορ είναι 3-2 υπέρ των γηπεδούχων, ο διαιτητής Τιμολέων Λάτσιος αποβάλλει τον Αθανασόπουλο και ο Μίμης Δομάζος παίρνει την ομάδα και αποχωρεί, ενώ ο Βασίλης Κωνσταντίνου κυνηγά τον Τάκη Συνετόπουλο σε όλο το γήπεδο και θα τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από την εθνική ομάδα και θα μείνει έναν χρόνο εκτός γηπέδων. Οι «πράσινοι» θα τιμωρηθούν και τελικά θα χάσουν τον τίτλο, τερματίζοντας τρίτοι.
1988: Ογδόντα νεκροί στο Κατμαντού κατά τη διάρκεια αγώνα πρωταθλήματος, σε έξοδο πανικού των φιλάθλων από το γήπεδο λόγω χαλαζιού.
1991: Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου που δεν παρίσταται και οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος.
2004: Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί τον θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.800. Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει να ανακηρύξει την 11η Μαρτίου ως ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας.
2009: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώνει την επιστροφή της χώρας του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ έπειτα από 43 χρόνια.
2009: Στο Βίνεντεν της Γερμανίας, κοντά στη Στουτγκάρδη, ένας 17χρονος πρώην μαθητής του σχολείου της πόλης σκοτώνει 12 μαθητές και καθηγητές και τρεις περαστικούς στην προσπάθεια διαφυγής του. Αφού τον πυροβολεί ένας αστυνομικός, αυτοκτονεί με πυροβολισμό στο κεφάλι.
2011: Σεισμός και τσουνάμι στο Σεντάι της Ιαπωνίας, με απολογισμό 15.365 νεκρούς, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενους.