Φρέιζερ Vs Άλι: Η «μάχη του αιώνα» (vid)

Η πυγμαχική συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Φρέιζερ και στον Μοχάμεντ Άλι στις 8 Μαρτίου του 1971 υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα όλων των εποχών.

Φρέιζερ Vs Άλι: Η «μάχη του αιώνα» (vid)

Επρόκειτο για έναν αγώνα ανάμεσα σε δυο αήττητους μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωταθλητές βαρέων βαρών και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό ώστε να προσελκύσει την προσοχή εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.

Ήταν όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η πολιτική, η θρησκεία, το αντιπολεμικό κίνημα αλλά και οι χαρακτήρες των δύο μποξέρ έδωσαν μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση σε αυτό που συνέβη στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομασία που συνοδεύει τον αγώνα αυτό μέχρι τις μέρες μας: «Η μάχη του αιώνα».

Μόλις άρχισε ο 15ος και τελευταίος γύρος οι δυο αντίπαλοι ήταν εξαντλημένοι. Ο Άλι λίγο περισσότερο από τον Φρέιζερ. Και αυτό αποδείχτηκε καθοριστικό για την τελική έκβαση του αγώνα. Μόλις στο 25ο δευτερόλεπτο ο Άλι άφησε τελείως εκτεθειμένη τη δεξιά του πλευρά. Ο Φρέιζερ δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη. Έστειλε έναν αριστερό κεραυνό πάνω στο σαγόνι του αντιπάλου του, γκρεμίζοντάς τον με ορμή, ανάσκελα, με τα πόδια στον αέρα.

Ήταν μόλις η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στη διάρκεια της καριέρας του Άλι. Ο πληγωμένος εγωισμός του τον έκανε να σηκωθεί αμέσως επάνω και να αντέξει μέχρι και τη λήξη του αγώνα. Όμως όλα είχαν τελειώσει. Ο Άλι φανερά ζαλισμένος και επηρεασμένος δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο επιθετικό κρεσέντο του Φρέιζερ. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (9-6, 11-4, 8-6 οι βαθμολογίες των τριών κριτών, όλες υπέρ του Φρέιζερ).

Ο αγώνας ήταν τόσο βίαιος, που οι δύο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ο Φρέιζερ διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή (τον έχασε με τη σειρά του από τον Τζορτζ Φόρμαν το 1973) και ο Άλι χρειάστηκε να περιμένει τρία ακόμη χρόνια μέχρι να καταφέρει να ξαναπάρει τον τίτλο, αυτήν τη φορά το 1974 από τον Φόρμαν στο Ζαΐρ. Και οι δυο είναι σήμερα μέλη του International Boxing Hall of Fame.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1887: Η Καλλιρρόη Παρρέν κυκλοφορεί την «Εφημερίδα των Κυριών».
1924: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική».
1944: Τελειώνει η μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που έχει 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.
1963: Ένας νεκρός και 10 τραυματίες από επεισόδια στη Βραζιλία, όταν οπαδοί της Σάο Πάουλο κατηγορούν τον Πελέ ότι πέτυχε τα 5 γκολ της Σάντος χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία.
1970: Αποτυγχάνει δολοφονική απόπειρα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος βρίσκεται σε ελικόπτερο που μόλις έχει απογειωθεί. Οι δράστες ανήκουν στον χώρο των σκληροπυρηνικών ενωτικών του Εθνικού Μετώπου.
1992: Στην Ταϊλάνδη 119 είναι οι νεκροί όταν το πλοίο που τους μεταφέρει στο νησάκι Σι Τσανγκ για να παρακολουθήσουν μια βουδιστική γιορτή συγκρούεται με πετρελαιοφόρο.
2007: Ψηφίζεται ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη.
2013: Η ισλαμική οργάνωση ISI επεκτείνει τη δράση της στη Συρία και μετονομάζεται σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.
2015: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 70 ετών ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αλυσανδράτος, που για τρεις δεκαετίες κάλυψε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού για την «Αθλητική Ηχώ», ενώ διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
2017: Η Μπαρτσελόνα σημειώνει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην Ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όταν κερδίζει 6-1 την Παρί ΣΖ στον δεύτερο αγώνα των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, ανατρέποντας το 4-0 του πρώτου αγώνα.